A szeptember végén megrendezett Viborgi Animációs Filmfesztiválon kapta meg a Legjobb Kisfilmnek járó nagydíjat Tóth Luca alkotása, számolt be róla a Dot & Line. A nemzetközi filmfesztivál Dánia legnagyobb animációs rendezvénye, amely a legfrissebb alkotások bemutatása mellett az animáció művészeti szerepére is fel kívánja hívni a figyelmet.

Tóth Luca animációs kisfilmje, a reménytelenül szerelmes kis lényről szóló Lidérc úr az idei Berlinale programjában mutatkozott be. A Friss Hús rövidfilmfesztiválon a legjobb magyar animáció díjával jutalmazták, a 15. BuSho-n pedig a legjobb animációnak járó különdíjat kapta. A közelmúltban Børge Ring-díjat nyert az Odense-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ezzel nevezhetővé vált a következő Oscar-gálára.

Tóth Luca: Az ember testébe úgy csap be a szerelem, mint egy nem várt betegség

Az érzéki témákkal, szexualitással és kifordult nemi szerepekkel szívesen foglalkozó rendező két korábbi kisfilmje, A kíváncsiság kora és a Superbia is nagy sikerrel szerepelt különböző filmfesztiválokon, és a Lidérc úr is jó eséllyel készülhet hasonló sikerszériára. A 18 perces filmben egy fiatal, erőtől duzzadó férfi oldalán kinő egy kisebb tumor, amiből hamar egy aprócska lény születik meg. Az ő kapcsolatukról, szerelemről, csalódásról és a világ felfedezéséről szól az Arany Medvére is esélyes kisfilm, amelynek a készítéséről mesélt nekünk a rendező.

Forrás: Dot & Line