A koronavírus-járvány miatt elhalasztott márciusi bemutató helyett július elejétől lesz látható országszerte több mint 60 filmszínházban a Vad Balaton, a Vad Szigetköz és a Vad Kunság alkotóinak legújabb filmje, amely az idei Magyar Mozgókép Szemlén elnyerte a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó Magyar Filmdíjat.

A különleges technikai megoldásokkal készült látványos és részletgazdag, 4K felbontású természetfilm intim közelségben, nem mindennapi helyzetekben mutatja be az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát az avarszinttől a lombkoronáig.A film címében is szereplő "fantom" pedig nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a magyarországi vadvilágban. A film a hiúz nyomait kutatva tárja fel az erdőlakók életét, például a patakokban ívó ingolákét, a fészket rakó szirti sasokét, a bokszoló mezei nyúlpárét, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarakét, de a vízirigók élete és a hegyi kérészek párzásának ritka pillanatai is megelevenednek a vásznon.

A Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában az NMHH Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében jött létre.

Hogyan filmezzük le az állatot, amit még a kutatók se láttak itthon évtizedek óta?

Interjú Mosonyi Szabolcs Balázs Béla-díjas operatőr-rendezővel. Hazánk élővilágát még sosem láttuk olyan látványosnak, mint a NatFilm Hungary kétfős csapatának díjnyertes természetfilmjeiben. A Vad-sorozat korábbi epizódjai mellett arról is beszélgettünk vele, hogyan lehet a ritkán látott hiúz nyomára bukkanni. Kiderült az is, hogy két évtizednyi filmezés után mi tudja még meglepni a terepen, és melyik Tarantino-film szolgált ihletként a mozipremierre váró természetfilmhez.

forrás: MTI