A Kossuth- és Balázs Béla Elek Judit munkássága előtt tisztelegnek a jelenleg is zajló Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol 18 alkotását is levetítik. (Az idén 85 éves rendezőről szóló portrénk itt olvasható.) A magyar rendezőt a róla szóló, The Lady from Budapest című kötet bemutatóján kérdezte a Variety riportere az állatkínzás vádjáról, amely a Tutajosok című, 1990-es filmjének készítése kapcsán merült fel – számolt be róla a HVG.hu.

A Tutajosok a tiszaeszlári vérvád történetét dolgozza fel. A állatkínzás rendezővel szembeni vádja abból ered, hogy a film egyik jelenetében több birkát is élve elégettek a kamera előtt. Elek Judit szerint a jelenet a felzúdulás ellenére is „létfontosságú” mozzanat a filmben. "A film eleje rettentő brutális, mivel egy pogrom zajlik. A lángoló, égő birkák a több millió zsidó megsemmisülését szimbolizálják” – nyilatkozta.

Elek Judit azt is felidézte, hogy a jelenetet, amiben a pásztor háza leég, csak egyszer tudták felvenni. Már az előző nap elhozták a vágóhídról a megnyírt, csupasz birkákat, amiket egyébként levágtak volna. "Azt mondtam magamnak: ezeknek a birkáknak az a sorsa, hogy meghaljanak. Nincs más esélyük. Ez a végzetük. Ha leforgatjuk ezt a jelenetet, akkor meghalnak. Fájdalmas lesz nekik. De annak a 6 millió zsidónak is fájdalmas volt, akit a második világháborúban megöltek.

Tutajosok

A Variety szerint ezzel szemben a rendező a megjelenő könyvben elismeri, hogy ha a birkákat korábban nem nyírják meg, akkor "semmi nem történik”. A gyapjukat egy speciális folyadékkal itatták volna át, ami meggátolja, hogy elégjenek, de ez végül másképp alakult. A rendező úgy emlékszik vissza, hogy az éve elégetett birkákat megsütötték és aztán elfogyasztották.

A könyvbemutatón Elek Judit azzal is érvelt, hogy nem ő az első rendező, akinek a filmjében állatokat öltek. Az Oscar-díjas lengyel filmrendező, Andrzej Wajda A légió című filmjének forgatásán állítólag megölt egy lovat. "Szerintem mindkettőnknek muszáj volt megtennie: egy cél érdekében csináltuk. Jól ismerem őt és tudom, hogy számára is fájdalmas volt. Bízom benne, hogy Isten mindkettőnknek megbocsát” – mondta el Elek Judit.

Forrás: Variety via HVG.hu / Fotó: Elek Judit a rotterdami könyvbemutatón. Fotó: Vera de Kok / Wikipedia