Szabó Ildikó Székesfehérváron született 1934. április 23-án. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán egy legendás színészosztály tagjaként 1958-ban kapott oklevelet, osztálytársa volt Bodrogi Gyula, Böröndy Katalin, Fülöp Zsigmond, Fonyó József, Kóti Árpád, Margitai Ági, Perlaki István, Törőcsik Mari és Verdes Tamás.

Főiskolásként főszerepet játszhatott - Szirtes Ádám, Kiss Manyi és Somogyi Erzsi oldalán - az Égi madár című filmben. Szereplője volt az emlékezetes főiskolai vizsgaelőadásnak, az 1958. március 7-én bemutatott Koldusoperának, amelyben Lucy szerepét alakította. 1958-tól 1966-ig volt vezető színésznője a Csokonai Színháznak Latinovits Zoltán, Dégi István, Simor Ottó, Novák István és Lőte Attila partnereként. 

Szabó Ildikó 1966-tól rövid ideig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, majd 1970-től a kaposvári Csiky Gergely Színház fénykorának nevezett időszakban alapítótag lett. Szabó Ildikó pályája nem sokkal ezután – egyrészt gyermekeit választva otthagyta a társulatát, másrészt nyíltan vallott nemzeti érzelmei miatt – kettétört, olvasható a család által közölt életrajzban.

A színésznő 1974-ben és 1975-ben ismét a Szolnoki Szigligeti Színház tagja lett, majd a Nemzeti Színház és a Filmgyár szerződtette, 1983-tól 1989-ig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. 1989-ban a nyugdíjba vonult, de továbbra is alkotott. Több előadóestet is összeállított, amelyeken a művészsorsról, hivatásról, hazaszeretetről, hitről vallott. Bohócrajzait több alkalommal kiállították és verseket is írt.

A művészt csütörtökön érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Forrás: MTI / Nyitókép: Szabó Ildikó és Szirtes Ádám az Égi madár című filmben (Fotó: Hunnia Filmstúdió)