Merza Gábor fesztiváligazgató az esemény a mai megnyitóján ismertette, hogy az idén három kategóriában fogadtak nevezéseket: általános iskolások, középiskolások és fiatal filmesek küldhették be munkáikat. A jelentkezők 20 percnél rövidebb alkotásai előzsűrizés nélkül kerültek a szemle programjába, míg a 20 percnél hosszabb filmek előzsűrizésen estek át. 

Nem volt meghatározva az alkotások témája. "Ez még egy olyan időszak a fiatalok számára, amikor fontos, hogy szabadon csinálhassanak azt, amit szeretnének, amit akarnak és ez látszik is a filmeken, amelyek közözött nagyon jó alkotások is szerepelnek" - hangsúlyozta a fesztivál igazgatója.

A szemlén minden nap, a filmvetítések után bárki számára nyitott konzultációt tartanak a résztvevőkkel, a zsűri tagjaival és az alkotókkal, és hasznos tanácsokkal látják el a fiatal filmeseket. A díjkiosztót vasárnap tartják, most először pénzjutalmat is kiosztanak, a Nemzeti Magyar Filmalap támogatásának köszönhetően.

A Polifilm Műhely Közhasznú Alapítvány, az Aranytíz Kultúrház és a Ház a Réten Közhasznú Kulturális Egyesület 23. alkalommal rendezi meg filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók részére az Országos Diákfilmszemlét.

(Forrás: MTI)