Az utazást Szicília hegyei között kezdhetjük, ahonnan Leander, a medvék királya levezeti a népét, hogy élelemhez jussanak, és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával ismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, a városi hétköznapokban veszélybe kerül a medvelélek. Dino Buzzati meséje a 20. század egyik legjelentősebb gyerekkönyve és a belőle készült animációs film méltó az eredetihez. Az olasz származású rendező, Lorenzo Mattotti a megvalósításon a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt. / Medvevilág Szicíliában - október 17.

Majd az utazást néhány ezer kilométerre délkeleti irányban folytathatjuk – kevésbé mesés körülmények között. Az 1980-as évek Iránjában járunk, ahol Abadan lakói ellenállnak az iraki ostromnak. A 14 éves Omid úgy dönt, hogy a nagyapja házában marad, amíg a bátyja haza nem tér a frontról. Hogyan lehet ellenállni háború idején anélkül, hogy az ember fegyvert ragadna? Lehet, hogy Omid megtalálta a módját, hogy megmentse a szeretteit?  / A szirén - október 24.

Szomorú fűz, szendergő asszony

Haruki Murakmi miatt érdemes lesz megállni Tokióban: a mozivásznon a világszerte népszerű japán író novelláit láthatjuk viszont francia alkotók a japán animék stílusát megidéző művében. Mukarami szürreális történetének főszereplői egy elveszett macska és egy óriási, szókimondó béka, akik segítenek egy unott ügynöknek, örökké elégedetlen feleségének és egy skizofrén könyvelőnek megmenteni Tokiót a földrengéstől, és visszaadni életük értelmét. / Szomorú fűz, szendergő asszony - október 22.

A képzeletbeli Charabiába minden korosztálynak érdemes elutaznia, méghozzá a dallamok útján Ernest és Célestine kíséretében. Egyikük medve, a másik egér, mégis a legjobb barátok, és persze mindig minden kalandba együtt vágnak bele. Ezúttal Ernest szülővárosába mennek – ott élnek ugyanis a világ legtehetségesebb zenészei. Megérkezésükkor azonban rádöbbennek, hogy már évek óta be van tiltva a zene. Így új barátaikkal és egy titokzatos álarcos bűnözővel együtt Ernestnek és Celestine megtesznek mindent, hogy visszahozzák az örömöt a medvék földjére. / Ernest és Célestine - október 15.

Mars Expressz

A Földről a Marsra utazunk a közeli jövőbe. Egy vagyonos üzletember egy hírhedt hacker felkutatásával bízza meg Aline Ruby magánnyomozót és android társát, akik alámerülnek a bolygó fővárosának mély bugyraiba, és hamarosan egy sötét történetre bukkannak: agyfarmokról, korrupcióról, egy eltűnt lányról és a világegyetemet fenyegető robotokról... / Mars Expressz - október 31.

A Földre visszatérve nem csak a gyerekeket várjuk egy kis erdei faluba, ahol közel sem olyan eseménytelen ám az élet, mint azt elsőre gondolnánk. Találkozhatunk egy rókával, aki tyúknak képzeli magát, egy nyúllal, aki gólya szeretne lenni, és egy kacsával, aki a Télapó babérjaira tör. / A nagy ordas farkas és más mesék - október 29.

A vetítéssorozat egyben felvezetésnek is tekinthető a november végén kezdődő Anilogue Animációs Filmfesztiválhoz, melynek a Francia Intézet nemcsak évek óta partnere, de több vetítésnek is otthont ad.

Borítókép: A szirén