Augusztus 14-én jelentette be a Freeszfe Egyesület, hogy szinte a teljes 2019-ben indult filmes 6x6, MA rendező és operatőr osztály elhagyja a Színház- és Filmművészeti Egyetemetet, hogy szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytatják a tanulmányaikat. "Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) diákjait" — közölte másnap az egyetem az MTI-vel.

A közlemény szerint az intézményt annak korábbi vezetése minden elemében lepusztult állapotban hagyta hátra és eddig is egyértelmű volt, hogy számukra a hallgatók is csak eszközök, akiket lelkiismeretfurdalás nélkül felhasználnak annak érdekében, hogy hátráltassák az SZFE sikeres modellváltását és megújítását.

Az intézmény közleményben szerepelt továbbá: "Ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója. Nem vagyunk meglepve, de nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait. Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől.

A közleményre Enyedi Ildikó, az SZFE egykori tanára írásban reagált, amit Ascher Tamás osztott meg Facebook-oldalán vasárnap. Az Arany Medve-díjas rendező szerint az SZFE vezetősége lekicsinyló módon kommunikál a Freeszfe Egyesületről, miközben elhallgatja, hogy egyetem a Freeszfe jelenlegi oktatóinak köszönheti a hivatalosan elismert képzést:

"Mióta nyilvános lett, hogy a 2019 es filmes évfolyamok is az eredeti curriculum mentén és az eredeti tanáraikkal szeretnék folytatni tanulmányaikat, és ettől az új SZFE- be sok év után végre beömlő pénz, és a régóta várt korszerű infrastruktúra sem tudja őket elédesgetni, azóta várok a megszólalóktól egy mondatot, hogy mondják már ki, de mivel senki nem mondja, ezért nem tudom megállni, és ideírom én:
Amikor az új SZFE vezetői lekicsinylően úgy fogalmaznak, hogy a diákok egy önképzőköri egyesületet választottak az általuk kínált komoly, elismert, akkreditált, diplomát adó képzés helyett, akkor nem említik, hogy, akik ezeket az akkreditációkat megteremtették (egy szak akkreditálása több éves kemény csapatmunka eredménye) jelenleg nem az uj SZFE-n tanítanak. Hanem a FreeSZFE nevű önképzőköri egyesületben."

Forrás: MTI / Ascher Tamás Facebook-oldala
Címlapkép: Enyedi Ildikó / Fotó: Czimbal Gyula/MTI