Erdély Mátyás a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA) mellett ezentúl az ASC (American Society of Cinematographers) tagja is lesz, ami rendkívül rangos elismerés, csatlakozásának hírével részletesen foglalkozik az ASC hivatalos oldala. Erdély a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd az American Film Institute Conservatoryban, Los Angelesben végezte a tanulmányait. Visszatérő vendég A-kategóriás filmfesztiválokon, eddigi legnagyobb nemzetközi sikere az Oscar-díjas Saul fia, illetve a velencei filmfesztiválon versenyző Napszállta volt, és jelenleg Az árvát forgatja, ami a harmadik közös játékfilmje Nemes-Jeles Lászlóval. A Saul fia operatőri munkájáért többszörösen díjazták, többek közt az operatőri munkákra fókuszáló Camerimage Fesztiválon is.

Erdély Mátyás a Vaskarom forgatásán / Fotó: Devin Yalkin, ASC

Kamerája előtt egyre gyakrabban tűnnek fel világsztárok: a Foe-ban Saoirse Ronan-t és Paul Mescal-t, A fészekben Jude Law-t és Carrie Coon-t fényképezte, az idén bemutatott pankrációs sportfilmben, a Vaskaromban pedig Zac Efron, Jeremy Allen White, Holt McCallany és Lily James játszották a főszerepet. Utóbbi kettőt Sean Durkin oldalán készítette, illetve a Southcliffe című angol sorozatban is együtt dolgoztak. A Foe-ról és a Vaskaromról év elején mesélt nekünk a Filmhu podcastjában.

Az ASC jelenlegi magyar tagjai így Erdély Mátyás, Rév Marcell, Koltai Lajos és Szalay Attila, illetve haláláig Zsigmond Vilmos és Kovács László is a Szövetséget erősítették.

Forrás: ASC / Címlapon: Erdély Mátyás (Fotó: Devin Yalkin, ASC)