A felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai a következő hetekben megkezdik, céljuk, hogy a felmondó és elbocsátott oktatók minél előbb folytathassák az alkotómunkát „az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében”.

Az épület bérleti jogát pályázat útján nyerte el az oktatók által korábban létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány. Elsődleges feladatának az oktatás folyamatosságának a biztosítását és a hallgatók által kezdeményezett művészeti projektek támogatását tartja.

Empátiával és számottevő összegekkel segítették az alapítvány működését” - számolt be a közlemény az elmúlt hónapok támogatásáról. Többek között ez tette lehetővé, hogy az egyetem polgárai hosszabb távra tervezhessenek, és megalapítsák az intézmény működését koordináló Freeszfe Egyesületet.

A Freeszfe közössége aktivitása során a modellváltáson kívül számos más társadalmi ügyben, és különböző csoportosulásokkal vállalt közösséget. Célunk, hogy ez a társadalmi érzékenység és nyitottság az új intézmény kialakításában is megjelenjen. A többfunkciós épületnek nemcsak oktatási és művészeti felhasználásával szeretnénk élni, hanem annak közösségivé tételével is” - írják a közleményben.

Különböző nyitott közösségi programoknak ad majd helyet az egyesület központja: a képzéshez kapcsolódó színházi vizsgaelőadásokat és vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanak majd, ifjúsági programokat, a szakokhoz kapcsolódó workshopokat, beavató színházi és tantermi színházi előadásokat, a legkisebb korosztálynak bábszínházi bemutatókat is terveznek. Hosszú távon külföldi partnerintézményeik alkotóit is vendégül akarják látni bemutatva munkáikat.

Távlati céljuk, hogy felnőttképző tanfolyamok meghirdetésével megnyitják az alkotóműhely kapuit a film és a színház iránt érdeklődők előtt, a képzést évtizedek óta alkotó és oktató mesterek vezetnék. A többek között közösségi finanszírozásra is építő egyesületet jelenleg a weboldalon elérhető bankszámlaszámon  keresztül lehet segíteni.

A fotók a Freeszfe Egyesület Facebook-oldaláról származnak.