A Magyar Filmoperatőrök Egyesülete politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (Hungarian Society of Cinematographers) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható.

A HSC-ből tavaly októberben több mint húsz tag lépett ki, miután az egyik elnökségi tag, Novák Emil elvállalta a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettesi posztját, és ezt a társaság elnöksége és etikai bizottsága sem találta aggályosnak.

Az újonnan megalapított egyesület 42 tagja között több Oscar-díjas és Oscar-jelölt, Emmy-díjas, az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) által díjazott, a Camerimage és a Manaki Brothers Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál fődíjával – Arany Béka díjjal és Arany Kamera 300 díjjal – rendelkező alkotó található. Hatan Kossuth-díj, négyen Magyarország Kiváló Művésze díj, nyolcan Magyarország Érdemes Művésze díj, huszonketten pedig Balázs Béla-díj birtokosai, emellett több mint 30 alkalommal bizonyultak az adott év legjobb operatőrének.

Az egyesület elnökének Szabó Gábort, az elnökség tagjainak Gózon Franciscót és Kardos Sándort választották, tiszteletbeli elnöknek pedig Ragályi Elemért kérték fel. A választmányt az elnökségen túl Babos Tamás, B. Marton Frigyes, Buk Miklós, Csepeli Eszter, Erdély Mátyás, Garas Dániel, Gulyás Buda, Herbai Máté, Rév Marcell és Seregi László alkotják, akik az egyesület céljainak megvalósítása érdekében, valamint a tagfelvétellel kapcsolatban hoznak döntéseket.

A tagnévsorban többek között Máthé Tibor, Herbai Máté, Fillenz Ádám, Grunwalsky Ferenc, Medvigy Gábor és Pados Gyula is szerepel. A teljes lista itt található meg.

A HCA célkitűzései

A Magyar Filmoperatőrök Egyesületének célkitűzései között szerepel, hogy képviselje
az operatőrök és általánosságban a filmművészek szakmai, anyagi, erkölcsi és szociális
érdekeit; meghosszabbítsa a filmek életét, elérhetőségét; kidolgozza és elősegítse a
filmnézés „mozin túli” utóéletének méltó színvonalú technikai alternatíváit.

• Miután az operatőrök hagyományosan a film művészi és technikai megvalósításának
találkozási pontján helyezkednek el, ezért szervezetük célja a filmszakma különféle
képviselői közötti párbeszéd előmozdítása, találkozási felület biztosítása és az
összetartozás élményének erősítése is.

• A HCA számára különösen fontos a magyar kultúra értékeinek megőrzése, a magyar
filmművészet hagyományainak életben tartása és azokhoz méltó, új utak keresése.

• Emellett az egyesület szándéka, hogy a nemzetközi filmművészet része és alakítója
legyen, így csatlakozni kíván az IMAGO (International Federation of Cinematographers)
szervezetéhez, és aktív szerepet vállalna annak működésében.

A Magyar Filmoperatőrök Egyesülete nyitott szervezet, a jövőben folyamatosan bővíteni fogják azokkal, akik szakmai munkájukkal, eredményeikkel bizonyították, hogy a legkiválóbb filmoperatőrök között van a helyük.

Forrás: HCA / Nyitókép: A Saul fia forgatásán Röhrig Géza és Erdély Mátyás (Fotó: Mozinet)