A már jól ismert Északi fények szekció hat különleges csemegének számító filmmel kedveskedik a skandináv mozi szerelmeseinek. A közülük is legfrissebb ID:A az elmúlt évek legnagyszabásúbb dán akciófilmje, a Tiszta című munka főszereplője az azóta lassan világsztárra érő, gyönyörű Alicia Vikander, A Trollvadász (André Øvredal rendezése) pedig a mai Norvégia talán legfontosabb kultúr-exportcikke, hiszen nincs olyan fontos filmfesztivál, ahol ne játszották volna kitörő sikerrel. Az Akik ölnek - A múlt árnyai a kiváló skandináv krimi egyik legújabb példája, ugyanakkor egy rendkívül sikeres dán tévésorozat mozira vágott változata, a Hullámverés izgalmas Klausztrofób vízi dráma, a nagyhírű Vesturport színházi csoport tagjaival. A hazai nézők számára külön kuriózum, hogy a Titanicon tartjuk a magyar származású, de jó ideje Finnországban élő Jelinkó Márton első rendezésének, a Tartozás című filmjének világpremierjét is.

titanic_id_500


Két északi film szerepel továbbá a fesztivál versenyszekciójában: a botrányos, a jóléti állam sztereotípiáit kiforgató, kizárólag gyerekszereplőkkel készült svéd PLAY, illetve az Oslo, augusztus című norvég dráma.

A Filmdokk elnevezésű dokumentumfilmes programban mutatjuk be a dán Mads Brügger rendezte Nagykövet urat, mely izgalomban és látványban bármely játékfilmmel felveszi a versenyt. A Vörös Kápolna című munkájával a Titanicon már szerepelt botrányhős-rendező ezúttal életét kockáztatva, ám roppant szórakoztató módon gyémántcsempészésben érdekelt libériai diplomatának adja ki magát a kaotikus Közép-afrikai Köztársaságban.

A hagyományosan erős Zene mindenkinek összeállításban látható majd a José González egészen különleges élete című portréfilm, mely a különc svéd világsztárról, José Gonzálezről szól.