Ma hozták nyilvánosságra azt az 50 filmből álló listát, amelyből a későbbiekben az EFA több mint 3000 európai filmesből álló tagsága dönti majd el, mely alkotások kapnak jelölést a különböző kategóriákban. A mezőnyben az európai film legnagyobb alakjai versenyeznek legfrissebb munkáikkal köztük a belga Dardenne-fivérek, a brit Ken Loach és Stephen Frears, a dán Thomas Vinterberg, a francia André Téchiné, a holland Paul Verhoeven, a román Cristi Puiu és Cristian Mungiu vagy a spanyol Pedro Almodóvar.

Till Attila és színészei a hazai premieren / Fotó: Pozsonyi Janka

Az Európai Filmdíjak díjátadó gálája decemberben lesz Wroclawban. Till Attila második játékfilmjével, a Tiszta szívvel-lel sokat foglalkoztunk a hazai premier környékén: beszélgettünk a rendezővel, Stalter Judittal, a film producerével, a Karlovy Vary-ban tartott nemzetközi bemutatón is ott voltunk, majd Tillával is újra elbeszélgettünk a helyszínen. A történetben két mozgássérült fiú összebarátkozik egy frissen tolószékbe került bérgyilkossal, aki elkezdi megtanítani nekik a szakma ügyes-bajos dolgait, miközben ő maga is megismerkedik a kerekesszékes mindennapokkal. A főszerepben Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám a való életben is mozgássérültek, ők csatlakoznak Thuróczy Szabolcs egyszemélyes bandájához.


A Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában Stalter Judit producer vezetésével készült Tiszta szívvel-t április végén mutatták be a hazai mozik, azóta mintegy 30 ezren nézték meg. A Karlovy Vary-ban tartott nemzetközi bemutató után a film kritikusok és a közönség körében is népszerű volt, a palicsi filmfesztiválon a közönségdíjat is elnyerte.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Borítókép: Karlovy Vary filmfesztivál