A brit Glazer filmje, amely Rudolf Höss auschwitzi táborparancsnokról és családjáról szól, a legjobb film, rendező és forgatókönyv díját is elnyerheti, emellett a színészi kategóriákban két főszereplője, Sandra Hüller és Christian Friedel is esélyes az Európai Filmdíjra – számolt be róla a The Hollywood Reporter. A filmről itt írtunk.  

A legjobb európai film mezőnyében szerepel még a finn Aki Kaurismäki Hulló levelek című románca, a francia Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című tárgyalótermi drámája, az olasz Matteo Garrone Én vagyok a kapitány című bevándorlódrámája és a lengyel Agnieszka Holland Zöldhatár című, a lengyel-fehérorosz határon játszódó filmje. A legjobb rendező kategóriájába mind az öt film rendezője bejutott.    

Zöldhatár

Agnieszka Holland Zöldhatár című filmje a legjobb film, rendezés és forgatókönyv kategóriában is kapott jelöléseket. Az alkotás világpremierje a világ legrégebbi filmfesztiválján, az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film négy díjat, közte a Zsűri különdíját kapta meg. A film hatalmas érdeklődés mellett került a lengyel mozikba, ahol hetekig vezette a mozis toplistát. A Zöldhatárban bevándorlók egy csoportja a lengyel-belorusz határon keresztül igyekszik Lengyelországba jutni. Az alkotás várhatóan májusban kerül a magyar mozikba.  

Az Egy zuhanás anatómiája, melyről itt írtunk, idén elnyerte az Arany Pálma díjat Cannes-ban, és négy kategóriában kapott jelölést az Európai Filmdíjra. Sandra Hüllert a The Zone of Interest és az Egy zuhanás anatómiája című filmben nyújtott alakításáért is jelölték a legjobb európai színésznő díjára. Ebben a mezőnyben vele együtt Alma Pöysti (Hulló levelek), Leonie Benesch (A tanári szoba), Mia McKenna (Hogyan szexeljünk?) és Eka Chavleishvili (Rigó, rigó, szederinda) szerepel még.  

Két díjra, a legjobb film és legjobb rendezés Európai Filmdíjára jelölték az Én vagyok a kapitányt. Az olasz kultrendező, Matteo Garrone legújabb alkotásának világpremierje szintén a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film elnyerte a legjobb rendezés díját és teljesen példátlan módon tizenegy további különböző elismerést kapott Velencében. Az Én vagyok a kapitány Olaszország Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában. A homéroszi ihletésű mesében két fiatal kalandos útra indul Dakarból, hogy eljusson Európába. Az Én vagyok a kapitány várhatóan februárban kerül a magyar mozikba.

A fattyú   

A The Zone of Interest férfi főszereplője, Christian Friedel mellett Jussi Vatanen (Hulló levelek), Mads Mikkelsen (A fattyúThe Promised Land), Josh O'Connor (La Chimera) és Thomas Schubert (Tűzvörös égbolt) is jelölést kapott a legjobb színész kategóriában.   

A dán A fattyú Nikolaj Arcel új filmje. A díjra a főszereplő, Mads Mikkelsen, a skandináv mozi legnagyobb színésze esélyes. A fattyú világpremierje is a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, és az alkotás Dánia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában. A megtörtént eseményeket feldolgozó film Ludvig Kahlen kapitányról szól, aki a király megbízásából jólétet és elismerést akar szerezni Dánia sivár, terméketlen vidékén a 18. században. A fattyú várhatóan február 1-jén kerül a magyar mozikba – szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.   

Szintén a legjobb színész kategóriában jelölt a Tűzvörös égbolt (Thomas Schubert) – kritikánk a filmről itt olvasható. Rendezője, Christian Petzold a kortárs német film egyik legjelentősebb alkotója, legújabb, Tűzvörös égbolt című drámája az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a második legfontosabb elismerést, a zsűri nagydíját érdemelte ki. A film négy emberről szól, akik egy balti-tengeri nyaralás során, részben a környéken tomboló erdőtüzek miatt csapdába kerülnek. A Tűzvörös égbolt várhatóan januárban kerül országszerte a magyar mozikba.

A dokumentumfilmes mezőnyből az Apolonia, Apolonia, a Négy nővér, a Motherland, az On the Adamant és a Smoke Sauna Sisterhood kapott jelölést.

A Négy nővér a legjobb dokumentumfilm kategóriában esélyes az Európai Filmdíjra. Tunézia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában, de francia közreműködéssel készült, így lehetett Európai Filmdíj-jelölt. A Négy nővér világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás versenyprogramban kapott helyet. A Négy nővér végül a legjobb dokumentumfilm díját érdemelte ki az ’A’ kategóriás filmfesztiválon. Megrázó családi tabló egy anyáról, akinek négy lánya közül kettő eltűnik, és a családi intimitást a rendező két színész felkérésével eleveníti fel, akik kipótolják az eltűnt testvérek által hátrahagyott űrt. A Négy nővér február 8-tól látható országszerte az artmozikban.     

A legjobb forgatókönyvíró díját Justine Triet és Arthur Harari (Egy zuhanás anatómiája), Aki Kaurismäki (Hulló levelek), Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz-Sieczko és Agnieszka Holland (Green Border) vagy Ilker Catak és Johannes Duncker (A tanári szoba) kaphatja.     

A FIPRESCI Európai felfedezés díjának jelöltje A méhek húszezer fajtája, a Hogyan szexeljünk?, a La Palisiada, a Safe Place, a The Quiet Migration és a Vincent Must Die.     

Arról már korábban beszámoltunk, hogy első egész estés magyar alkotásként az év legjobb animációs film díjára jelölte az Európai Filmakadémia a Műanyag égboltot, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp technikával készült alkotását, Buda Flóra Anna 27 című cannes-i Arany Pálma-díjas filmje pedig a legjobb rövidfilm díjára esélyes. Szurkoltunk Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjének, mely a nagyjátékfilmes shortlisten szerepelt, de a film végül nem került be a jelöltek közé, így a nagyjátékfilmes jelöltlista egyetlen magyar vonatkozása az, hogy a grúz-svájci Rigó, rigó, szederindát Pákozdi Ágnes fényképezte.

Az európai animációs filmek mezőnyében az A Greyhound of a Girl, a Chicken For Linda!, a Robotálmok és a The Amazing Maurice is esélyes a díjra. A rövidfilm kategóriában az Aqueronte, a Daydreaming So Vividly About Our Spanish Holidays, a Flores Del Otro Patio és a Hardly Working című produkciókat is jelölte díjára az Európai Filmakadémia.  

Robotálmok

A Robotálmok Sara Varon kultképregényének animációs feldolgozása, amely a legjobb európai animációs film kategóriában kapott jelölést. A film világpremierje a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljának versenyprogramjában volt, ahol a legjobb film díját érdemelte ki. A Robotálmok egy robot és egy kutya különös kalandjait mutatja be New Yorkban. A többszörösen díjazott animációs film a magyar mozikban várhatóan februártól lesz látható országszerte.  

Az Európai Filmdíjakat december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémia tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában. A nagyjátékfilmes programot az Európai Filmakadémia európai filmfesztiválok közreműködésével állítja össze, a filmek teljes listája itt található. Idén a nagyjátékfilm kategóriájában magas volt a női rendezők száma, a 40 filmet jegyző 43 alkotó közül 18 nő. 

Az Európai Filmakadémia Elnökének és Tanácsának Tiszteletbeli Díjával idén Tarr Béla életművét ismerik el. Ezt az elismerést a mozi olyan legendái kapták már meg, mint Michael Caine és Andrzej Wajda.

A három díjra jelölt Zöldhatár, a két díjra jelölt Én vagyok a kapitány, valamint az egyaránt egy-egy díjra felterjesztett A fattyú, a Tűzvörös égbolt, a Négy nővér és a Robotálmok is a magyar mozikba kerül a Vertigo Média forgalmazásában.

A jelöltek teljes listája itt olvasható.

Forrás: MTI, CineuropaVertigo