CURTIZ - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot (r.: Topolánszky Tamás Yvan)

Hamarosan a vászonra is eljut a montreali filmfesztivál fődíját is elnyerő életrajzi film, amely a Casablanca magyar születésű rendezőjének állít emléket. A hollywoodi klasszikus forgatása alatt játszódó alkotásban Lengyel Ferenc alakítja a híresen nehéz természetű Kertész Mihályt, a film női főszerepét pedig Dobos Evelin (Napszállta, Egynyári kaland) játssza. Mivel a II. világháború idején járunk, az amerikai kormányzat megfelelő mennyiségű propagandát szeretne látni a készülő mozifilmekben, a forgatásra kirendelt hivatalnokokkal pedig Kertésznek is meggyűlik a baja. A filmet a várKert mozi nyári sorozatában augusztus 28-án lehet megnézni premier előtt, a mozik két héttel később kezdik játszani.

 

Bemutató: szeptember 12. / Forgalmazó: JUNO11 & Soldivision

 

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA (r.: Szabó Réka)

A Könnyű leckék tavalyi premierje után ismét egy magyar alkotás mutatkozik be a rangos locarnói filmfesztiválon. Szabó Réka első egész estés dokumentumfilmje saját táncszínházi rendezésére épül. A film Tünet Együttes előadásának próbafolyamatát dolgozza fel, amelynek érdekessége, hogy a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével került színpadra.

Bemutató: szeptember 12. / Forgalmazó: ELF Pictures

 

FOLYÉKONY ARANY (r.: Almási Tamás)

A miskolci CineFesten lesz a premierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új dokumentumfilmjének, pár nappal később pedig már a mozik műsorán találkozhatunk vele. A Folyékony arany a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászairól szól. A három elszánt központi szereplőt a közös szenvedély hozza össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. De megjön-e a várva várt eső? Leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap? Mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik.

Bemutató: szeptember 19. / Forgalmazó: Vertigo Média

 

AKIK MARADTAK (r.: Tóth Barnabás)

A CineFesten mutatkozik be Tóth Barnabás (Újratervezés, Susotázs) történelmi játékfilmje. Az Akik maradtak egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. A film forgatásáról itt számoltunk be.

 

 Bemutató: szeptember 26. / Forgalmazó: Budapest Film

 

FOGLYOK (r.: Deák Kristóf)

Az Oscar-díjas Mindenki rendezője 2018 őszén elfoglalt egy egész Andrássy úti bérházat és leforgatta első egészestés tévéfilmjét: az 50-es években játszódó Foglyok egy groteszkbe hajló, megtörtént esetet dolgoz fel, amikor két civilruhás ÁVÓ-s húsz civil társaságában beszorult egy lakásba. Az 50-es évek nyomasztását humorral oldja majd fel egy csapat remek színész: a történetet Sodró Eliza szemén keresztül ismerjük meg, az egyik ÁVÓ-s tisztet Jászberényi Gábor alakítja, a ház lakói közt pedig ott van Molnár Levente, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Lengyel Ferenc és Barta Ágnes is.

Bemutató: 2019 ősz

 

GAME OVER CLUB (r.: Géczy Dávid)

A kissé morbid témájú vígjátékban hat öngyilkosjelölt készül hátrahagyni a földi létet – különböző társadalmi hátterű szereplők (pl. taxis, kozmetikus, fociedző, kebabos) egy Facebook-csoportban találták meg egymást és most egy szállodában gyűltek össze, hogy beteljesítsék tervüket. Géczy Dávid első filmje állami támogatás nélkül forgott, a főszerepekben viszont igazi sztárparádé, Thuróczy Szabolcs, Földes Eszter, Kamarás Iván és Nagypál Gábor látható majd, de hangsúlyos szerepet kap Szabó Győző, Kálloy Molnár Péter, Végh Péter, Tzafetaas Roland és Reviczky Gábor is.

Bemutató: 2019 ősz


FOMO (r.: Hartung Attila)

Bevállalós coming-of-age drámának ígérkezik Hartung Attila első nagyjátékfilmje. A FOMO egy angol betűszó, a „fear of missing out” kifejezés rövidítése, arra az aggodalomra utal, amikor úgy érezzük, kimaradunk az élet izgalmaiból. A filmben négy fiatal srác pont ezért indul neki a budapesti éjszakának, és egyre vadabb ötletekkel állnak elő, csak hogy minél több like-ot begyűjthessenek az interneten. A főszerepeket Yorgosz Goletsas, a Deep Glaze zenekar frontembere, valamint Sipőcz András ‘Csipesz’ népszerű vlogger alakítja, mellettük Bouquet Gergely, Pokorni Ábel, László Panna és Stohl András is látható lesz. A forgatást mi is meglátogattuk, beszámolónk itt olvasható.

Bemutató: október 10. / Forgalmazó: Mozinet

 

DÉVA (r.: Szőcs Petra)

Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje a velencei filmfesztiválon debütált, itthon eddig egy alkalommal, a Magyar Filmhéten volt látható. A Déva egy erdélyi árvaházban játszódik, ahol 3 és 22 év közötti, főleg román gyerekek laknak. Köztük van Kató, az albínó tinédzser is (Nagy Csengelle), akit különleges arcszíne és szeme miatt boszorkánynak tartanak a társai. Egy furcsa baleset után a különc lány összebarátkozik az intézetbe érkező önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha valaki mást elárul.

Bemutató: október 17.

 

DRAKULICS ELVTÁRS (r.: Bodzsár Márk)

Az Isteni műszak rendezője ismét egy éjfekete humorral fűszerezett alkotással jelentkezik. A Drakulics elvtárs kémfilmbe oltott vámpírsztori, méghozzá a Kádár-korszakba helyezve. A 70-es években játszódó történetben Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) nyugatról látogat haza egy véradó-program képviseletében, az ÁVH pedig rögtön a nyakára küld egy fedett ügynököt (Walters Lili) és egy szocialista-James Bondot (Nagy Ervin) is. A szatirikus hangvételű film szereplőgárdáját Balsai Móni, Borbély Alexandra, Thuróczy Szabolcs, Rába Roland és Bödőcs Tibor is erősíti. 

Bemutató: október 31. / Forgalmazó: Intercom

 

SZÉP CSENDBEN (r.: Nagy Zoltán)

A Szép csendben Nagy Zoltán rendező mozifilmes bemutatkozása, ami súlyos témával foglalkozik. A film egy középiskolai zenekarról szól, amelynek kamaszkorú szólistája (Major Erik) azzal szembesül, hogy mentora, az együttes 60 éves karmestere (Máté Gábor) viszonyt kezdett egy 13 éves csellista lánnyal. A fiú nyomozni kezd utánuk, de közben saját élete is teljesen felkavarodik. A korábban Impromptu munkacímen futó film a Filmalap elsőfilmes Inkubátor programjában készült. A 13 éves Nórit Bognár Lulu, Dávid barátait pedig Lengyel Benjámin és Antóci Dorottya (mindketten az SZFE színészhallgatói) játsszák. További szerepekben látható lesz Schell Judit és Szamosi Zsófia is.

Bemutató: november 7. / Forgalmazó: Vertigo Média

 

VALAN (r.: Bagota Béla)

Az erdélyi bányavárosban játszódó thriller főszereplője egy eltűnt gyerekek felkutatásával foglalkozó nagyvárosi detektív (Krisztik Csaba) aki egy külvilágtól jócskán elzárt városkába tér haza, mert úgy sejti, hogy egy friss nyom került húga ügyében, akinek évekkel ezelőtt nyoma veszett – de közben szembe kell néznie múltjának komor eseményeivel is. Bagota Béla első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomát követő, éjfekete és sokkoló thriller, az erdélyi magyar színjátszás nagyjaival. A Valan november végén érkezik, de már az októberi Mozinet Filmnapok keretében is el lehet majd csípni.

Bemutató: november 21. / Forgalmazó: Mozinet

 

SEVELED (r.: Orosz Dénes)

A Polygamy-t és a Coming out-ot jegyző Orosz Dénes egy szokatlan felállásból induló romantikus vígjátékkal tér vissza a vászonra. Egy gyermeklelkű filmkritikus (Mészáros Béla) és szomszédja, a várandós ex-sztriptíztáncosnő (Tenki Réka) összefognak, hogy megszépítsék a férfi szívbeteg édesanyjának (Básti Juli) utolsó napjait azzal, hogy egy párnak tettetik magukat. Az eredetileg Mimi címen készülő filmben Cserhalmi György, Bodrogi Gyula, Molnár Áron és Mészáros Máté felbukkanására is számíthatunk.

Bemutató: december 5. / Forgalmazó: Intercom

 

ZÁRÓJELENTÉS (r.: Szabó István)

Szabó István új filmmel jelentkezik. Az Oscar-díjas rendező újra a Mephisto főszereplőjével, Klaus Maria Brandauerrel, és annak operatőrével, Koltai Lajossal forgatott együtt. A napjaink vidéki Magyarországán játszódó filmdrámának már előzetesen is van egy karrierösszegző jellege, a falura kerülő főorvost alakító Brandauer mellett Eperjes Károlyt és Stohl Andrást, Szabó két másik kedvelt színészét is láthatjuk majd (előbbit az elöregedett település szellemi, utóbbi pedig világi vezetőjeként).

 

Bemutató: 2019 vége


HÉT KIS VÉLETLEN (r.: Gothár Péter)

Gothár Péter új munkájáról egyelőre csak annyit tudunk biztosan, hogy családi véletlenek hét epizódját öleli fel, valamint hogy főszereplői Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér. Az alkotó ígéretek szerint a kortárs szórakoztató filmek sablonjaitól nagyban eltérő megközelítésre számíthatunk, főképp azért is, mert a rendező a film vizualitásának kidolgozásával egyetemi diákjait bízta meg.

Bemutató: 2019 vége