A Highlights of Hungary nagykövetei idén több magyar filmes projektet is a jelöltek közé választottak. Martinkó József újságíró Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét és Oláh Judit Visszatérés Epipóba című dokumentumfilmjét is beválogatta a leginspirálóbb projektek közé.

A Felkészülés.. szeptember óta szerepel nagy sikerrel különböző nemzetközi filmfesztiválokon, itthon több, mint 20.000 néző volt rá kíváncsi, Stork Natasát pedig több fesztiválon a legjobb színésznő díjával jutalmazták. A szerelmes agysebésznő történetének már amerikai forgalmazója is van, és vele indulunk el az idei Oscar-versenyben. Interjúnk Horvát Lilivel itt, Stork Natasával pedig itt olvasható.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre / Forrás: Mozinet

A Visszatérés Epipóba Sipos Pál 80-as években működő gyerektáborát, és az onnan elinduló sorozatos zaklatásokat göngyölíti fel. A tábor lakója volt Oláh Judit, a film rendezője is, így személyes kapcsolódása is van az eseményekhez. A filmet az HBO Magyarország mutatta be október elején, beszélgetésünk a rendezővel pedig itt olvasható.

Kritikánkban így fogalmaztuk meg a film fontosságát: "A rendszer, amiben élünk – akármilyen ideológiai vezetés van a fejünk felett – nem törekszik arra, hogy segítsen rajtunk. Saját magunknak kell felismerni, ha a gyerekünket vagy minket bántanak és visszaélnek a bizalmunkkal, és ki kell mondani, ha rossz, akkor is, ha azt mondják, hogy nem szabad. Ezt erősíti tovább a film, és ezért óriási hálával tartozhatunk Oláh Juditnak és az összes szereplőnek, aki vissza mert menni Epipóba."

Törőcsik Franciska szintén a Highlights of Hungary nagykövete idén, az ő jelöltjei között szerepel Fekete Ádám Tajgetosz-show néven futó Youtube-csatornája, ahol az ismert dramaturg, drámaíró, költő és színész a saját mozgássérültségéről, és az ezt érintő hétköznapi témákról és nehézségekről számol be, nagyon humorosan. A Tajgetosz-show nem csak vicces, de tanulni is sokat lehet belőle. 


A Highlights of Hungary idei jelöltjeinek teljes listája a hivatalos oldalon olvasható, a közönségszavazás február elején kezdődik majd. 

Forrás: Highlights of Hungary / Címlapfotó: Visszatérés Epipóba