Ebben az évben közel 50 magyar filmpremierre számíthatunk moziban és tévén. Kedvünkre válogathatunk a színes felhozatalból: társadalmi drámák, bűnfilmek, romantikus történetek jönnek, és olyan év is régen volt már, hogy három magyar animációs filmet is bemutatnak, emellett pedig érkeznek a magyar történelem fontos pillanatait feldolgozó filmek.

 

MAGYARÁZAT MINDENRE (r.: Reisz Gábor)

Kilenc évvel a VAN után ismét szuperalacsony költségvetésből, de annál nagyobb szabadságban forgatott filmet Reisz Gábor. A történetet még titokban tartják, annyit lehet tudni, hogy a magyar társadalom jelenkori állapotára reflektál, több szálon fut, a film főhőse pedig egy 18 éves fiú, akinek az érettségije komoly botrányt okoz. Mi ez a botrány? Miről szól a többi szál? Arra fut ki a dolog, tizenévesek próbálják megtalálni a helyüket és önmagukat Budapesten? Vagy meglep minket a rendező, és egy váratlan irányba viszi el a harmadik filmjét? Öt év telt el a Rossz versek óta, és megesz minket a kíváncsiság, vajon mi az a minden, amire magyarázatot akar adni Reisz Gábor.

Mikor jön? Az év második felében.

 

SEMMELWEIS (r.: Koltai Lajos)

Semmelweis Ignác élete filmre kívánkozik, André de Tóth és Bán Frigyes után most Koltai Lajos álmodta nagyvászonra az anyák megmentőjét. A korábbi életrajzi filmekkel ellentétben most az orvos fiatalkorára koncentráltak az alkotók, arra az időszakra, amikor a bécsi klinikán Semmelweis egy új módszerrel próbált szembeszállni a gyermekágyi lázzal. Koltait az orvos szenvedélye érdekelte, amely ha fájdalmat is hozott magával, de végül az orvostudomány egyik nagy felfedezéséhez vezetett. A nagyszabású történelmi dráma címszereplőjét Vecsei H. Miklós alakítja, Nagy Katica pedig egy osztrák nővért játszik, aki Semmelweis fontos szövetségesévé válik.

Mikor jön? Ősszel.

 

MINDEN RENDBEN (r.: Sós Bálint Dániel)

Hajdu Szabolcs ismét apát alakít, ezúttal Sándor szerepében kerül komoly morális dilemmába. Két kisfia, és újdonsült szeretőjének a lánya együtt játszanak, a kislány azonban váratlanul súlyos balesetet szenved, amit valószínűleg Sándor egyik fia okozott. A férfinak azonnal döntenie kell: vállalja a következményeket vagy megóvja a gyerekét? Ahogy azt a rendező, Sós Bálint Dániel a forgatáson adott interjúban elmesélte, olyan filmet csinál, amely után a moziból távozva még órákig beszélgetni fogunk arról, mi hogyan viselkedtünk volna az adott helyzetben. A nehéz erkölcsi kérdések letisztult képi világban, fekete-fehér képeken fogalmazódnak meg –  a Minden rendben vizuálisan is okozhat izgalmas meglepetéseket.

Mikor jön? Az év végén.

 

KELJ FEL ÉS JÁRJ (r.: Fésős András)

Fésős András hosszú kihagyás tér vissza a nagyjátékfilmek világába, a 2000-ben debütált Balra a Nap nyugszik volt sokáig az első és utolsó munkája ebben a formátumban. Legújabb filmje egy hőstörténetbe ágyazott családi dráma: a tűzoltó apa az öngyilkosjelöltek védőangyalává válik, nem mindenki lelkesedik azonban érte, a tőle elhidegült fia sem, aki reményt vesztett embereken nyerészkedik. A látványos, tűzoltós mentéseket is bemutató film kedvéért ismét Magyarországon forgatott az ismert román színész, Bogdan Dumitrache, akit egy budapesti híd tetején is láthatunk majd akciózni, további fontos szerepekben Börcsök Olivér, Schneider Zoltán és Keszég László tűnik majd fel. 

Mikor jön? Az év második felében.

 

EGY SZÁZALÉK INDIÁN (r.: Hajdu Szabolcs)

Az Ernelláék Farkaséknál című filmmel elkezdett trilógia az Egy százalék indiánnal zárul, és a három egyaránt életszagú kamaradráma közül ez dolgozik a legnagyobb dinamikákkal, ebben a történetben mutatkoznak meg a legnagyobb szélsőségek. Három különböző társadalmi rétegből származó pár a közös barátjuk temetése után felmegy az egyikük lakására, rajtuk keresztül vizsgálja a film a férfi szerepek módusálását. Rendezés mellett színészként is részt vett a munkálatokban Hajdu Szabolcs, rajta kívül Gelányi Imre, Pető Kata, Szabó Domokos, Tankó Erika és Tóth Orsi vitatkozik majd a lakásban, ahová a Filmhu is ellátogatott. Könnyen lehet, hogy 2023 Hajdu éve lesz, végre befejezi a trilógiáját, illetve a Hatalom és a Minden rendben című filmekben is főszerepben láthatjuk majd.

Mikor jön? A tervek szerint a trilógia mindkét darabja 2023-ban eljut a mozikba.

 

KÉK PELIKAN (r.: Csáki László)

Az utókor számára a Moszkva tér főszereplői tették híressé azt a vonatjegyhamisítási módszert, amivel a rendszerváltás után egy egész generáció tudta körbejárja Európát. Csáki László animációs dokumentumfilmje három barát jegyhamisító üzleteléseit mutatja be, de mellettük a MÁV és a rendőrségi nyomozások szemszöge is teret kap majd. A rendező a hosszú évek alatt elkészített beszélgetések hangfelvételeit digitális krétaanimáció technikájával keltette életre, különleges vizuális világú filmjében a trükkös fiúk mellett a rendszerváltás éveinek szabadságvágya és a várakozással teli hangulat is megjelenik majd.

Mikor jön? Ősz végén vagy tél elején.

 

A BÉBISZITTER (r.: Schwechtje Mihály)

Jakab Juli és Polgár Csaba egymástól elhidegült házaspárként elhatározzák, hogy két gyerekük mellé bébiszittert fogadnak fel. Végül egy rokonuk (Mari Dorottya) kapja meg a munkát, aki most költözött vidékről Pestre, hogy a Zeneakadémián klasszikus éneket tanuljon. Ám hamarosan kiderül, hogy a lánynak nem sok ideje marad a tanulmányaira, hiszen amellett, hogy a gyerekekre vigyáz, a pár közvetítőként kezdi őt használni megromlott házasságukban. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) rendezője, Schwechtje Mihály most újra nagyjátékfilmet készít, amely megrázó érzelmi helyzeteket ígér, hiszen egy család intim és mégis feszült légkörében bontakoznak ki a szereplők konfliktusai.

Mikor jön? Az év végén.

 

NEM HALOK MEG (r.: Dér Asia)

Gábor sikeres galeristaként éli hajszás életét, amikor 51 évesen hasnyálmirigyrákot diagnosztizálnak nála. Bár az orvosok kevés esélyt adnak a túlélésre, ő úgy tekint a betegségre, mint egy szembenézési lehetőség önmagával, melynek a végén meg fog tudni gyógyulni. Dér Asia 2019-ben nyert inkubátoros támogatást a filmre, azóta is folyamatosan figyelemmel kísérte kamerájával a férfi küzdelmét, pedig időközben a világjárvány is lecsapott. Dokumentumfilmjét egyszerre várjuk mélyen megrendítőnek, ugyanakkor felemelőnek is, ahogy a szemünk előtt játszódik majd le az életért és belső békéért folytatott harc. 

Mikor jön? Valamikor idén. 

 

LEGÉNYBÚCSÚ EXTRA (r.: Rózsa Gábor)

A Mentés másképp rendezőjének második nagyjátékfilmjében két legénybúcsús csapat versenyez egymással a több millió forint értékű főnyereményért. Dani (Virsinszki Zoltán), az egyik vőlegény a menyasszonyával (Nagy Alexandra) együtt szedi össze versenytársait, mégpedig úgy, hogy bebiztosítsa a győzelmét. Rózsa Gábor filmje sok helyzetkomikumot, szórakoztató és színes karaktereket ígér: Sütő András egy zseni egyetemi matektanárt alakít, Varga Ádám egy kissé túlságosan is laza, gimis havert, Kálloy Molnár Pétert pedig a mindig vidám és pozitív Pali bácsi karakterében láthatjuk majd. 

Mikor jön? Május végén.

 

TÜNDÉRKERT (r.: Madarász Isti)

Az év alighanem legnagyszabásúbb hazai produkcióját a tévé képernyőjén kell majd keresnünk: Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájánk első regény alapján készül a nyolc részes mini-sorozat, amelynek a XVII. század első felének két meghatározó politikusa, Bethlen Gábor és Báthory Gábor a két főszereplője, és Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve. A rendező erőszakos és szexi történetet ígér, az is elhangzott az alkotók részéről, hogy szeretnék a fiatalok számára fogyaszthatóvá tenni Móricz regényét.

Mikor jön? Ősszel. 

 

ONÓDY, A HATVANAS ÉVEK CSÁSZÁRA (r.: Almási Tamás)

Almási Tamás új dokumentumfilmje a szocialista vendéglátóipar vezetőjéről, az 50-es és a kora 60-as évek egyik legfontosabb gazdasági szereplőjéről szól. Onódy Lajos élettörténete kirívó, mert kevesen emelkedtek olyan magasra, majd zuhantak annyira mélyre a szocializmusban, mint az Éttermi és Büfé Vállalat egykori igazgatója. 380 vendéglátói létesítményt felügyelt, olyan helyeket, mint a Gresham vagy a Kárpátia. Karrierje egy durva lejáratókampánnyal és kirakatperrel ért véget a 60-as évek közepén. A rendező tőle szokatlan módon fogja elmesélni a történetet, egy fikciós jelenet, a Központi Bizottság ülése köré szervezve mutatja be Onódy életének legfontosabb állomásait. 

Mikor jön? Tévépremier idén.

 

NYERSANYAG (r.: Boross Martin)

Város és vidék ellentétéről, egy korrupciógyanús uborkafarmról és egy leleplező dokumentumfilm egyre bonyolódó forgatásáról szól Boross Martin első nagyjátékfilmje. Budapestről falura utazik egy stáb, hogy közösségépítő workshopot tartsanak a helyi fiataloknak, de gyorsan észreveszik, hogy valami nincs rendben az egyik közismert uborkafarmon. Az esetről kirobbanó sikerű leleplező dokumentumfilmet forgatnak, ami azonban éket ver a falu ártatlan lakói közé. A történetet Szántó Fanni, a Külön falka díjnyertes forgatókönyvírója és Boross közösen írták. A Nyersanyag főszerepeiben Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Tankó Erika, valamint Szabó Stefi láthatóak. 

Mikor jön? Az év második felében.

 

BEGYULLADVA (r.: Dudás Balázs)

Jelenleg is forgatja állami támogatás nélkül készülő első nagyjátékfilmjét Dudás Balázs, ami hiába van még csak félig kész, már nyert is egy díjat Cottbusban. Filmje egy kifordított felnövéstörténet, melynek tiszaújvárosi főhőse nem hajlandó elfogadni a társadalom elé támasztott szabályait, ezért saját utakon próbál helytállni, ami egyre meredekebb helyzetekbe sodorja őt. Dudás Balázs drámai és humoros elemekben gazdag filmet ígér, ami valahol Ken Loach munkássága és a Trainspotting között lesz félúton, és persze most is vele tart visszatérő színésze, Vilmányi Benett, aki a Larry után egy újabb izgalmas főszerepben mutathatja meg, micsoda kirobbanó erő van benne. 

Mikor jön? 2023 végén. 

 

SAJÁT ERDŐ (r.: Kárpáti György Mór)

Független játékfilmje mellett egy kísérleti dokumentumfilmmel is jelentkezik idén Kárpáti György Mór, filmjének központi témája pedig Nádas Péter, aki tavaly ősszel töltötte be a 80. életévét. Dokumentumfilmjében egyedülálló módon, gombosszegi otthonán, a kertjén, a közeli erdő képein keresztül ismerjük meg a szerző alakját, aki mindeközben a kortárs világ nyugtalanító és sürgető kérdéseiről, ökológiai katasztrófáról, öngyilkosságról, szerelemről és kultúráról mesél majd, Laurie Anderson zenéjének kíséretében. A Saját erdő egyszerre lesz természetfilm és dokumentumfilm, és a kortárs magyar irodalom legfontosabb alakjának portréja.

Mikor jön? Valamikor idén. 

 

SIROKKÓ (r.: Yassine Marco Marroccu)

Izgalmas sivatagi kalandra hív a marokkói-magyar koprodukcióban készülő film, melynek olasz főhőse a 60-as évek elején átszeli a Szaharát, hogy rátegye a kezét egy megfeneklett hajó kincset érő rakományára. A függetlenség hajnalán járó Afrika kaotikus hely, az egykori gyarmatokat szerencselovagok, kincsvadászok és kereskedők szállják meg a világ minden tájáról, nem is beszélve a fellángoló törzsi harcokról. Edoardo egy régi jó barátjával és egy felturbózott Renault 4-ral vág bele a spanyol maffia megbízásából kapott feladatba, hogy felkutasson egy hajóroncsot a kontinens másik végében. Veszélyes út vár rá, mi pedig örömmel elkísérjük rajta. 

Mikor jön? Év végén vagy jövő év elején.

Itt érhető el a cikksorozat első, és második része is. 

Polls