A Producers Network Awardot ítélték oda Iványi Petrának (Lupa Pictures) és Margarita Amineva-Jesternek (Voice Films), A világ eredete magyar és német producerének – számolt be a Screen Daily. A díj lehetővé teszi számukra, hogy ingyen vegyenek részt a jövő évi cannes-i fesztivál filmvásárán.

A 7. Inkubátor Program is támogatta Nagy Borbála filmtervét, A világ eredete egy-egy sorsfordító napot mesél el három harmincas nő életéből. Egy örökbefogadás, egy mesterséges megtermékenyítés és egy abortusz történetén keresztül a film kérdéseket tesz fel a gyerekvállalás dilemmáiról. A három történet három európai városban játszódik, de a szálak összefüggnek, egymásra reflektálnak, kiegészítik egymást, így együttesen egy panorámaképet vázolnak fel nőkről az anyaság küszöbén. A magyar-német-francia koprodukció a tervek szerint 2023 őszén kezd el forogni, további információ itt érhető el róla.

A forgatás alatt álló (works in progress) filmek zsűrije a D-Facto Motion WIP Awarddal tüntette ki Dudás Balázs Begyulladva című alkotását, amely a prágai Beep stúdió díját is elnyerte. Az előbbi 40 ezer euróval, az utóbbi 6 ezer euróval gazdagította a film költségvetését.

Begyulladva

A Begyulladva forgatása 2021 nyarán indult, állami támogatás hiányában saját források bevonásával a CineSuper, a Salamandra Film és a Hologram Film koprudukciójában, valamint kisebb-nagyobb támogatói hozzájárulásokkal. Tiszaújváros önkormányzatától (Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány) és az ott élőktől is nagyon sok segítséget kaptak. Mivel úgynevezett "így jöttem"-filmről van szó, fontosnak tartotta a rendező, hogy a történetet ott tudják forgatni, ahonnan az egész indult: a városban, ami inspirálta a produkciót.

Begyulladva egy vígjátéki és drámai elemekben egyaránt gazdag, lendületes generációs film és egyedi közegben játszódó kifordított felnövéstörténet. A Vilmányi Benett által megformált fiatal főhős nem hajlandó elfogadni azt, amit egy ipari kisvárosban a társadalom kínálni tud számára, és elvár tőle, ezért kívülmaradással, majd saját utak keresésével lázad, egyre meredekebb és törvénytelenebb helyzetekbe sodorva magát. Az előzetest itt találod, bővebben itt lehet olvasni a filmről.

címlapkép: Iványi Petra (jobbról a harmadik) és Nagy Borbála (jobbról a második) a díjjal / forrás: Connecting Cottbus