A mi óriási kis farmunk nyolc viszontagságos évet mutat be a John és Molly Chester életéből, akik hosszas tervezés és egy sorsszerű kilakoltátás után belevágnak egy 80 hektáros biogazdaság felépítésébe, a terméketlen, kiszáradt kaliforniai fennsíkon. Álmuk egy virágzó gazdaság, ahol tehenek, csirkék, malacok és más állatok élhetnek békében egymás mellett, és tisztán, vegyszerek nélkül tudtak nőni a gyümölcsöktől roskadozó fák. Az évek során rengeteg felemelő pillanat, de még annál is több kemény munka és csalódás vár rájuk, optimizmusuk viszont töretlen. 

A biogazdálkodás körülményessége mellett, a környéken leselkedő ragadozókkal, az extrém szárazsággal, szélviharokkal, állatok betegségeivel és csigainvázióval is szembe kell nézniük. Áldásként érkezik a segítségükre Allen, egy biogazdálkodási guru, aki a sajátos bölcs módján türelemre és gondolkodásra készteti a tapasztalatlan házaspárt.

Allen felnyitja a szemüket, hogy az egyik probléma a másik megoldása lehet. A citromfákat csigák lepik el, miközben a közelben lévő mesterséges tó posványos, a benne élő kacsáknak nincsen elég tápanyag, a halak kipusztultak. Mit lehet tenni? A kacsákat beterelni a citromfák közé, ahol elfogyaszthatják a csigákat, az ebből keletkezett trágya pedig citromtól roskadozó ágakat okoz. A csigák csak egyek a sok közül, a gyümölcsöket madarak eszik, a fák gyökerét földalatti rágcsálók, a csirkéket meg sakálok harmadolják. A pár mindenre megoldást keres, de ha nincsen, akkor a természet szereplői egymás közt lemeccselik. John és Molly a terméketlen föld felélesztésével új ökoszisztémát hoztak létre, melyet mélyen tisztelnek, de ez sem tudja őket megóvni a rájuk váró katasztrófáktól.

John a gazdálkodás mellett természetfilmek rendezője és operatőreként dolgozik, A mi óriási kis farmunk nagy erénye pedig éppen ez a nézőbarát, meseszerű stílus és képi világa. Kalandosan, rengeteg (néha már túlcsorduló) érzelemmel és humorral mutatja be a gazdaság dolgozóival együtt hatalmasra nőtt család életét, lenyűgöző tájképein és közeliken egyenrangú főszereplővé teszi a kutyákat, Emmát a malacot, és barátját, a számkivetett kakast is. 

A mi óriási kis farmunk egy felnőtteknek szóló mesekönyv (és mint olyan, a farmgazdálkodás kellemetlen pénzügyeibe viszont nem merül bele): újra rácsodálkoztat a természet csodáira, az élet körforgására, aztán felállít a kanapéról és kicsalogat magával a zöldbe, az állatok és növények közé. 


A film október 1-jén lesz látható a Toldi moziban (jegyek itt) és a Toldi távmoziban (jegyek itt). A vetítés után a film rendezőjével és operatőrével, John Chesterrel lesz látható beszélgetés.

Képek: BIDF