„Minden vád ellen lehet védekezni, csak az önvád ellen nem.” – nyilatkozta Fábri Zoltán a témaválasztással kapcsolatban. A Páger Antal főszereplésével készült Utószezon az egyik első film volt, amely lelkiismereti oldalról vizsgálta a magyar társadalom holokauszttal kapcsolatos felelősségét. A rendező rendhagyó, modernista formában, groteszk stílusban idézte meg a vészkorszakot. 

Az Utószezon 1976-ban már szerepelt a velencei filmfesztiválon, ahol a merész téma és a szereposztás élénk vitákat váltott ki. A film Velence város és a CINEFORUM kritikusi díját nyerte el. Bővebben a Venice Classics szekcióról a hivatalos oldalon lehet olvasni. Idén a klasszikus válogatás programját előrehozva, a Il Cinema Ritrovato Fesztiválon mutatják be Bolognában, amely augusztus 25. és 31. között zajlik. 

A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizációs programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak közös munkájával 2017-ben készült el a film restaurálása. A munkálatok a Magyar Operatőrök Társaságának együttműködésével, Kardos Sándor operatőr részvételével zajlottak. A restaurálást a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A program keretében eddig közel 100 film restaurálása készült el. 

Idén a Cannes Classics programba beválogatták Sára Sándor a Feldobott kő című filmjét is, a tavalyi 'Venice Classics' szekcióban pedig Gaál István Sodrásban című filmjének restaurált változatát vetítették. 

Forrás: NFI / Fotó: Domonkos Sándor / NFI Filmarchívum