A Feldobott kő 4K-s digitálisan felújított változata az eredeti negatívok alapján készült el a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum hosszútávú filmfelújítási programjának keretében, a Filmlaborban. A digitális felújítást a tavaly elhunyt Sára Sándor személyesen felügyelte, valamint közreműködött benne a Magyar Operatőrök Társasága is.

Az 1968-ban készült Feldobott kő volt Sára Sándor első nagyjátékfilmes rendezése. Főszereplőjét (Balázsovits Lajos) az ‘50-es évek elején nem veszik fel filmrendező szakra, ezért otthon marad szülőfalujában. A vidék erőszakos téeszesítése során szembesül a hatalom kegyetlenségével.

A filmet a kényes téma miatt egy évre dobozba zárták, 1969-ben csak egy utólag hozzáforgatott, a kádári konszolidációt hangsúlyozó kerettörténettel engedték bemutatni itthon. 1968-ban eredetileg Jancsó Miklós Csillagosok, katonák című alkotásával együtt hivatalos volt a cannes-i versenybe, ám a fesztivált félbeszakították a párizsi diáklázadások miatt, így a film vetítése is elmaradt.

Sára Sándor (Fotó: B. Müller Magda)

Mindegyik, a cannes-i filmfesztiválra kiküldött film egy-egy felénk dobott kő. A szóban forgó kis kavics nem más, mint Sára Sándor Feldobott kő című filmje, egy remekül fényképezett, fegyelmezett szerkezetű fikciós „dokumentumfilm”, amely eltökélt, mint a filmben a szabad ég alatti vetítésén részt vevő szereplők. A film által felvetett politikai kérdések, és az általa közvetített intenzív, közös filmművészeti élmény sarkalltak minket arra, hogy a Cannes Classics szekcióba beválogassuk a múlt e kovakövét, amely bár távoli, mégis oly közelinek hat, mint egy zsebre tett kavics” – mondta a film kiválasztásáról Gérald Duchaussoy, a
Cannes Classics program igazgatója.

Mivel idén a járványhelyzet miatt a cannes-i filmfesztivált nem tudták megtartani a hagyományos nyári időpontban, a szervezők a szekciókat más rangos filmfesztiválok között osztják szét az ősz folyamán. A Cannes Classics filmjeit a lyoni Lumière filmfesztiválon (október 10-18.) és a Rencontres Cinématographiques de Cannes eseményen (november 23-26.) láthatja a közönség.

Az idei program összesen 27 nagyjátékfilmet és 7 dokumentumfilmet vonultat fel. Sára Sándor filmje mellett szerepel a kínálatban Wong Kar-wai Szerelemre hangolva című filmdrámája, Pier Paolo Pasolini A csóró, Jean-Luc Godard Kifulladásig és Michelangelo Antonioni A kaland című alkotása is. Federico Fellini születésének 100. évfordulóját az olasz mester három filmjének felújított változatával ünneplik meg.

Borító: Feldobott kő / Forrás: The Film Stage és NFI