Szakmai körökben már korábban is terjedt a hír, hogy mégis lesz Magyar Filmszemle - ezt Tarr Béla, a Filmművészszövetség nemrégiben megválasztott elnöke a Variety moszkvai tudósítójának megerősítette. Azóta kiderült, a háromnapos rendezvény helyszíne február 3 és 5 között az Uránia és a Toldi mozi lesz.

A 41 éves hagyományokhoz szeretnének visszatérni azzal, hogy az éves filmmustra időpontja ismét február lesz, és a nyolc nagyjátékfilm mellett a magyar filmgyártás minden spektrumát szeretnék bemutatni, tehát a kisműfajok is képviseltetik magukat a rendezvényen. Tarr Béla a Variety-nek elmondta: szeretnék helyreállítani a Magyar Filmszemle tekintélyét, és a magyar film legjobbjait mutatják be akkor, amikor igencsak nehéz két év áll a filmszakma mögött.

Tarrt nemrégiben választották meg a Filmművészszövetség elnökének, aktív és konstruktív hozzáállást ígért annak érdekében, hogy a magyar film autonómiáját és önkormányzatiságát visszaállítsák. (Interjú Tarr Bélával a Népszabadságban).

Tarr a Variety-nek elmondta, hogy a Magyar Filmszemle jogai a Magyar Filmművészszövetséghez tartoznak, és a Mozgókép Közalapítvány megszűnésével a szemle főszervezői is ők lesznek. Tarr szerint a Filmszemle megújításának kulcsfontosságú szerepe lesz a magyar filmgyártás újjáéledésében, hiszen a bemutatásra kerülő filmek nagy része állami támogatás nélkül, nagyon nehéz, lehetetlen körülmények között készült. Terveznek egy konferenciát is, ami a magyar film európai szerepét járná körül.

Noha filmcímeket még nem hoztak nyilvánosságra, de a nyolc film között minden bizonnyal helyet kap majd a Tarr Béla vezetésével készült Magyarország 2011, valamint Fliegauf Bence Csak a szél című új rendezése, amit meghívtak a Berlinale versenyprogramjába. Valószínűleg a programba kerül Török Ferenc Isztambul című filmje és Szabó István Az ajtó című Szabó Magda-adaptációja is, amelyek később forgalmazásra is kerülnek majd. Szinténelképzelhető, hogy végre látható lesz Deák Kriszta Aglaja című filmje, valamint Cserhalmi Sára és Pálfi György új filmjei is felmerültek lehetőségként.