A 2024-es Budapest Independent Film Festival programja 15 narratív és dokumentumfilmből áll, céljük, hogy a független filmművészet alkotásaival kérdéseket vessenek fel és diskurzusokat indítsanak el.

Az idei válogatás Zuzana Piussi A kiegyensúlyozatlan (Zošalieť) című alkotásával indul, amely humoros módon mutatja be az egyedülálló édesanyák mindennapi kihívásait. A szlovák rendező számos politikai dokumentumfilmet követően a fikció irányába fordult, de tragikomédiájában fellelhető korábbi dokumentarista stílusa.

A második szekcióba kerültek a magyar rövidfilmek, melyet feltörekvő hazai alkotók készítettek. Ebben a válogatásban látható Ewa Wikiel Paradicsom, Lóránt Demeter Sileo, valamint Dér Zsolt Keményre hangolva, avagy a Pannónia Szinkronstúdió kirablásának kegyetlen és igaz története című műve is.

A 2024-es Budapest Independent Film Festival második napját Quen Wong Néhány nő című díjnyertes nagyjátékfilmje nyitja, melyet a független filmművészet nemzetközi alkotóinak dedikál. Az önéletrajzi dokumentumfilm Wongról, egy transznemű szingapúri nőről szól. A film a Szingapúri Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol közönségdíjjal jutalmazták. A díjnyertes dokumentumfilm három generáció életén keresztül mutatja be Szingapúr tabunak számító transznemű történelmét.

A hét rövidfilmet tömörítő Nemzetközi rövidfilmek program segítségével Kanadától az Egyesült Államokig, Görögországon át Svájcig és Belgiumig utazhatunk. Elias Suhail többszörös díjnyertes filmje az Egy anya lába alatt, Eugénie Bouquet, a kritikusok által is méltán elismert Nem szerelmes és Tin Pak Lau Az idegen című alkotásai is helyet kaptak a BIFF2024 utolsó szekciójában.

A Budapest Independent Film Festivalnak a Kino Cafe Mozi ad helyet február 9 és 10 között.