A Nemzeti Filmintézet által meghirdetett dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és az először meghirdetett tévésorozat pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. Jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció, 24 ismeretterjesztő alkotás, 8 kisjátékfilm 10 tévéfilm készül és 19 sorozattervet fejlesztenek az alkotók, emellett a Televíziós Döntőbizottság 12 történelmi dokumentumfilm gyártásának támogatásáról döntött.

„A szórakoztató, fikciós tartalmak támogatása mellett elengedhetetlen, hogy a múlt feldolgozásban jelentős szerepet vállaló történelmi témájú alkotások létrejöttét is elősegítse a Nemzeti Filmintézet. Szinte minden korszakból temérdek feldolgozatlan témánk van, amelyeknek nemcsak a direkt történelmi vonatkozásai érdekesek, hanem a befolyásuk az egyéni sorsokra, a családok életére. A történelmi dokumentumfilmek éppen abban segíthetnek, hogy jobban megismerjük közös történeteinket.” – mondta Káel Csaba a támogatási döntésekről. 

A támogatott alkotások listája:

Onódy, a hatvanas évek császára / Rendező: Almási Tamás / Pályázó: Tivolifilm Kft. 

Onódy Lajos a 60-as évek szocializmust építő Magyarországának meghatározó alakja: ambiciózus, ragyogó üzleti érzékkel, felismerte, hogy céljai eléréséhez politikai kapcsolatokat is ki kell építenie.

Vörös narkó / Rendező: Jamrik Levente / Pályázó: X-Trame Studio Kft. 

A film a Kádár-rezsim Nyugat-Európába és az USA-ba irányuló titkos, állami drogkereskedelmét mutatja be, a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében.

Orcátlan dolgok / Rendező: Gulyás Gyula / Pályázó: Dunatáj Alapítvány 

Historikus szembesítés a velünk élő történelemmel.

Bethlen István / Rendező: Pajer Róbert / Pályázó: FILM-ART Stúdió Kft. 

A film Bethlen István életét és politikai tevékenységét, illetve azon keresztül az ország két világháború közti történelmét mutatja be.

MindhaláligRendező: Mózes GergelyPályázó: Krea-Tv Kft. 

Dokumentumfilm egy valódi hősről, és egy vérgőzös antihős rémtetteiről. Baránszky Tibor katolikus pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.

Kegyelem hadművelet / Rendező: Király Attila / Pályázó: Art Vision Stúdió Kft. 

Fedőakció Szuezért, avagy az ’56-os forradalom merőben új arca, egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből.

Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére / Rendező: Lavro Ferenc / Pályázó: Phoenix MIT Egyesület 

Az 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror illetve a délvidéki hadjárat hiteles és eddigi legpontosabb dokumentumfilmes feldolgozása - soha korábban nem látott archív felvételeken keresztül.

Megörökölt gyalázat / Rendező: Kiss Sándor, Skrabski Fruzsina / Pályázó: Becsengetünk Produkció Kft. 

Az Elhallgatott gyalázat című film folytatása. A szovjet katonák erőszakosságának egyik áldozatának további életét követjük nyomon.

A "bereki ember" / Rendező: Bertha Lívia / Pályázó: Szupermodern Stúdió Kft. 

Szeretni csak azt tudjuk, amit ismerünk. Fekete István nélkül kevésbé szerethetnénk a hazánkat: embereit, flóráját, faunáját, rég- és közelmúltját. Méltatlan irodalmi mellőzöttsége dacára ezt adta ő.

Czibor, a Rongylábú / Rendező: Koltay Gábor / Pályázó: Film Positive Productions Kft. 

Czibor Zoltán az Aranycsapat világhírű futballistája, pályafutásának tündöklése és életének drámája a XX. század történelmének szorításában.

"A maga természete szerint és szabadon" / Rendező: Szebeni Zsuzsa / Pályázó: SALT Communications Kft. 

Szilvássy Carola a két háború közti Kolozsvár emblematikus személyisége. Írók, költők múzsája. Bátorsága, áldozatkészsége, ízlése kiemeli kortársai közül. Élete mégsem kerülhetett történelemkönyvekbe.

„A magyarság keleti őrszeme” (Az utolsó székely berukkolás) / Rendező: Pataky Csaba / Pályázó: Aster Film Bt.

A székelység történelmi sajátossága és szabadságának jogforrása, a katonai hivatása volt. A berukkolás a fiatalok férfivá válásának pillanata lett. Filmünk a 900 éves hagyomány legutolsó aktusára épül.

Forrás: NFI / Borítókép: Fekete István (Forrás: PIM)