A tematikus fesztivál célja, hogy a határon innen és túl levő filmes-fotós alkotókat dialógusra ösztönözze, és tapasztalatcserére hívja. Korhatár nélkül, október 10-ig várják a szervezők a filmeket és fotókat az idei témára, ami a szerelem.

A jezsuiták intézménye már 1996 óta szervez filmmustrát, 6 éve pedig hozzá kapcsolódó fotópályázatot is. Egyre nagyobb az érdeklődés nemzetközi szinten is, hiszen Bangladestől az USA-
ig számos film érkezik minden évben. Korábban a zsűrielnöki posztot olyan személyek töltötték be, mint a Van pápánk! című film kiemelt szerepét játszó Jerzy Stuhr, a világhírű filmteoretikus Francesco Casetti, vagy az egyik legnagyobb filmes életművet maga mögött tudó Sára Sándor.

Idén az elnöki tisztet Krzysztof Zanussi lengyel rendező, a TOR filmstúdió vezetője vállalta el, kollégái a filmszemle alatt Fekete Ibolya, Nagy Viktor Oszkár rendező, illetve Lázár Kovács Ákos filmesztéta lesznek.

A pályázatra beküldött válogatott fotókból kiállítás nyílik az Uránia emeletén. A magyar fotóművészet neves és ismert alkotóiból áll a fotós zsűri: Haris László, Pályi Zsófia, Vékás Magdolna.

A zsűritagok a díjátadó napján szakmai találkozót is tartanak.

A rendezvény két napján verseny- és információs vetítésekre, előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre, valamint fotókiállításra várja az érdeklődőket a Faludi filmszemle.

A nevezéssel kapcsolatos további információk elérhetők az intézmény honlapján (faludiakademia.hu) vagy a film@faludiakademia.hu címen.