Az NFI idén is részt vett a bolognai Il Cinema Ritrovato-n, amelynek szervezője a Cineteca di Bologna, a bolognai Filmarchívum. A fesztivál külön szekciót szentelt a magyar származású világsztár, Peter Lorre (Löwenstein László) életművének, akinek filmjeivel – köztük az M, egy város keresi a gyilkost és a Casablanca - szeptemberben a Budapesti Klasszikus Film Maraton nézői is találkozhatnak majd. 

Az 1930-as évek német zenés komédiáiból összeállított válogatás sok olyan magyar származású alkotót mutatott be, akik egykor a berlini filmes élet meghatározó alakjai voltak. A bolognai közönség többek között a bűbájos Käthe von Nagy, Verebes Ernő és Szőke Szakáll poénjain nevethetett. A filmklasszikusokat bemutató esemény fő attrakciója a Piazza Maggiore-n felállított óriásvászon, amin minden este 8000 néző láthatja a világ legjobb filmjeit. 

A többszáz filmet bemutató, 38 éve működő óriásfesztivál a filmek mellett nagyszabású szakmai fórumnak is helyt ad, amelyen Ráduly György az NFI Filmarchívum igazgatója és Bódizs Tamás az NFI Filmlabor új, megbízott igazgatója is részt vett. A workshopokon olyan fontos szakmai kérdésekről esett szó, mint a filmalkotások megőrzése digitális illetve analóg módszerekkel, a tudásátadás, az európai nemzeti filmkincsek közös bemutatása, a mozik jövője a streaming szolgáltatók terjedése mellett, a film, mint művészeti ág szerepe az oktatásban, vagy a környezetbarát és környezettudatos technológiák alkalmazása a filmlaborok életében. A szakmai eszmecserék mellett a nemzetközi kapcsolatok elmélyítése, illetve lehetséges üzleti együttműködések és megrendelések érdekében is folytattak tárgylásokat a magyar szakemberek.


Az Európai Filmarchívumok Szövetsége (ACE) az éves közgyűlésén a szervezet végrehajtóbizottságába választotta Ráduly Györgyöt, aki az archívumok európai csúcsszervezetének vezetőségi tagjaként képviseli a magyar és az európai filmörökség ügyét.

Erdős Emese, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum oktatási referense az Europa Cinemas Bologna Lab workshopján és az ACE tagok oktatási képviselőinek találkozóján mutatta be a nemzetközi szakmabelieknek az NFI Alapfilmek és Klassz oktatási és ifjúsági programját. A résztvevők megvitatták, hogy hogyan lehet visszacsábítani a fiatalokat a mozikba és a fesztiválokra, mit tehetünk azért, hogy a mozi is környezetbarátabb legyen és hogyan fejleszthetjük közösen az európai filmes oktatást.

Forrás: NFI / Címlapon: Piazza Maggiore szabadtéri mozija - Fotó: Lorenzo Burlando