Még az idén, de legkésőbb 2017 elején indul el a Filmalap támogatásával különböző oktatási intézményekben 11 hiányszakma képzése - többek között segédoperatőr (focus puller), vágó asszisztens, naplóvezető és rendező asszisztens munkakörben. Az idén először kiírt képzési pályázatokról a Filmalap Döntőbizottsága az adott terület kiemelkedő gyakorló filmes szakembereinek bevonásával döntött. A pályázatok elbírálásának fő szempontja volt, hogy az egyes szakmai területekre beérkezett képzési tervek közül azok részesüljenek támogatásban, melyek szakmai színvonala kiemelkedik és valós piaci igényeket elégítenek ki. A 66 pályázat közül 12 szakmai képzés nyert támogatást több mint 55 millió forint értékben.

A támogatott képzések indulásával párhuzamosan a Filmalap életre hívta a Filmesgyakornok.hu online platformot és adatbázist, melynek elsődleges célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, valamint segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés szakterületein belül. „A magyar filmipar sikere hosszú távon a megfelelő szakmai utánpótláson múlik. Bízunk benne, hogy a Filmesgyakornok.hu jelentősen segítheti a pályakezdőket, hogy bekerüljenek a filmes vérkeringésbe, és minél előbb tapasztalt filmes szakemberekké váljanak.” - mondta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

Mint ismeretes, a Filmalap ötéves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történt egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, mely a Filmipari Képzési Program forrása lett. Az újítás értelmében minden, 2016. július 17-ét követően regisztrált magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával (legfeljebb 15 millió forint mértékben) hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez.

A hazai filmipar fellendülésének tendenciáját nem csak az elmúlt évek filmes sikerei, hanem pénzügyi adatok is alátámasztják. 2014-ben a hazai és nemzetközi produkciók gyártására hazánkban elköltött összeg meghaladta az 56 milliárd, 2015-pedig a 72 milliárd forintot. Magyarországon a filmgyártásra fordított költések 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15%-át, ami kétszerese az európai átlagnak.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)