A nemrég meghirdetett Filmipari Képzési Program első lépéseként a Filmalap június végén írta ki a filmszakmai képzési pályázatot. A pályázat célja, hogy elsősorban olyan programokat – ne kizárólag egyes intézményeket – támogassanak, amelyek a lehető leghatékonyabb módját képesek biztosítani a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány orvoslására.

A pályázatokat a Filmalap 15 szakmai területről várta, köztük a legjelentősebb hiányszakmák – mint például forgatási naplóvezető, produkciós könyvelő, storyboard rajzoló – oktatását biztosító intézményektől és szervezetektől.

A Filmalap 5 éves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történt egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, mely a Filmipari Képzési Program forrása lesz. Az újítás értelmében – július 17-ét követően regisztrált – minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap