Filmes programok Pécsett

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-program kapcsán filmes rendezvények is várhatóak Pécsett. A HVG értesülései szerint a programsorozat első nagyobb filmes eseménye szorosan a baranyai városhoz kötődik: Pozsgai Zsolt A föld szeretője című játékfilmje Zsolnay Vilmosnak, a világhírű pécsi keramikusmester-gyárosnak állít emléket. Áprilisban a diákoké a főszerep: 23-án és 24-én a tizedik alkalommal megrendezett Pécsi Diákfilmfesztivált. Május 13. és 20. között a török film világával ismerkedhetnek meg a pécsi Apolló és Uránia mozikba látogatók. Pécs és Isztambul mellett Essen és az északnyugat-németországi Ruhr-vidék viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, így a Ruhr-vidék gazdag filmes hagyományait is megtekinthetjük az Apolló és az Uránia moziban szeptember 2. és 8. között. A két filmszínház mellett Civil Közösségek Háza ad otthont október 4. és 10. között a II. CinePécs - Pécsi Nemzetközi Filmünnepnek. A Moveast – délkelet-európai elsőfilmesek fesztiváljának továbbfejlesztéséből kialakult egyhetes rendezvény 2010-ben új műfajok, tematikák meghonosítására, szélesebb közönség megszólítására törekszik.




Antal Nimród rendezheti a Pókember 4-et

A Quiet Earth nevű filmes blog azt a tippet kapta, hogy Antal Nimród a legesélyesebb jelölt a Pókember 4 megrendezésére – írja az Origo. A következő részben megfiatalítják és újraindítják a sorozatot, és a tini Peter Parker kalandjait nem Sam Raimi rendezi és nem Tobey Maguire játssza el a főhőst. Nem tudni, hogy ennek a pletykának van-e bármi alapja, de a cikk azt állítja, hogy Sam Raimi - aki továbbra is producere lesz a Pókember-filmeknek - még az Elhagyott szoba forgatása előtt ismerkedett meg Antallal, és ő szerződtette le a Szállítmány-ra, aminek a producere volt. A cikk szerint Raimi Antalt akarja a Pókember-re, és döntését megtámogatják még a Predators-ból már elkészült részek is, amik igencsak ígéretesek.




Michelle Wilddal és a Stricikkel indult a Revision filmes cége

Szabó Győzőt, Szabó Simont, Végh Pétert és Michelle Wildot is felvonultató hazai gyártású kisjátékfilmmel, a Strickkel indította be a Revision gerillamarketing ügynökség filmes üzletágát, a Movisiont – adta hírül a Kreatív Online. A Stricik című filmet Géczy Dávid rendezte, a Revision csapatából Varga Bence kreatívigazgató a film forgatókönyvének kidolgozásában vett részt, Bonyhádi Gábor pedig co-producerként segítette a projektet. A bemutató január 12-én az Aréna Pláza Cinema City mozijában volt. A kisjátékfilm bekerült a 2010-es 41. Magyar Filmszemle hivatalos versenyprogramjába is.

A film plakátja: