A Filmgyár podcast adásaiban a hazai mozgóképipar, a filmfinanszírozás és a filmgyártás szakterületeiről beszélgetünk filmesekkel és a Filmintézet szakembereivel. Kezdésnek a szakemberképzés témáját veséztük ki három vendégünkkel. Petrányi Viktória a Proton Cinema alapítója, Mundruczó Kornél munkáinak állandó producere. Bár nagyon korán elkezdte a produceri pályát, úgy véli, a szakma tanulása sosem ér véget, folyamatos továbbképzést igényel. 

Lányi Eszter sokféle területen dolgozott és szerzett diplomát, mielőtt az NFI Képzési igazgatója lett, majd elindította a Fast Forward Programot, ami ingyenes mesterkurzusok és workshopok által nyújt továbbképzési lehetőséget a tapasztalt szakemberek és pályakezdő filmesek számára. 2021 elején fejezte be második nagyjátékfilmje, a Jámbor szörnyeteg forgatását Csuja László, aki szintén abban hisz, hogy a tanulás sosem ér véget. Bár ő maga is évek óta tanít, folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy külföldi és hazai workshopokon pitchelési technikáját, vagy egy mentor segítségével a forgatókönyvét fejlessze. 

Petrányi Viktória az Fast Forward Program nyári alkotótáborában / Fotó: FFP

Beszélgettünk a mester-diák hagyományról, ami a magyar filmes oktatásban fontos szerepet játszik, a tanárok és képzések nemzetközi trendekhez való alkalmazkodásáról, és a műfaji filmes oktatásról is, amelynek a vendégeink szerint a művészfilmes hagyomány megőrzésével kellene szorosan együttműködnie. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a legtöbbet azzal tanul az ember, ha bármilyen munkakörben elkezd dolgozni egy forgatáson. László felidézte, hogy élete első forgatásán az volt a munkája, hogy ételt kellett vennie a főszereplő színésznő kutyájának. 

Szóba került a bérmunkák arányának növekedése és a magyar filmgyártásra tett hatása. Kíváncsiak voltunk, milyen szakmákból van hiány és milyen képzésekre jelentkeznek a legtöbben, illetve okoz-e feszültséget, hogy a külföldi munkák elszívják a magyar munkaerőt. Petrányi Viktória szerint ha hiány van kereslet-kínálat vonalon, az dinamikus fejlődést jelent, amire a képzési programok is reagálnak. Kiderült, hogy egyes esetekben abból fakad hiány, hogy nincs tisztázva, hol is kellene oktatni egy bizonyos szakmát. Beszélgettünk a járvány szakmára gyakorolt hatásairól, az új munkákról, amiket teremtett, és a filmesekről, akik rekordsebességgel reagáltak a kialakult helyzetre. “Ha ledobnak egy atomot, a filmesek az első sorban fognak építkezni” – mondta Viktória. 

Nemes Anna, Csonka Eszter és Csuja László a Jámbor szörnyeteg forgatásán / Fotó: Baski Sándor

Lányi Eszter elmondása szerint a Filmintézet feladatának érzi, hogy tudatosságra nevelje a szakmabelieket, felkészíteni őket akár egy lehetséges pandémiára, és kiokosítani őket a szabadúszás lehetőségeiről, egy biztos anyagi háttér megteremtéséről. Megosztotta velünk milyen szakmákra írnak ki idén pályázatokat, és hogy miért érdemes követni a Filmesgyakornok oldalát, a pályakezdőknek és produkciós vezetőknek egyaránt. 

Menetrend:

 • 00:01 - Mikor érezték, hogy szakemberek lettek?
 • 03:35 - Képzettségük a filmezésen túl
 • 05:10 - Hol képzik magukat tovább?
 • 09:40 - Fast Forward Program célja, tapasztalatok
 • 15:30 - Minőségileg elég filmes képzés van Magyarországon?
 • 21:35 - Saját tanítási élmények
 • 25:25 - Művészfilmes hagyomány és műfaji filmes újítások
 • 30:25 - Továbbképzések, nemzetközi workshopok hatása
 • 36:45 - Hazai produkciók vs. külföldi bérmunkák és szakemberhiány - Jámbor szörnyeteg
 • 49:00 - Sikerszakmák
 • 52:30 - Tapasztalatszerzés forgatáson
 • 57:40 - Pályamódosítók
 • 01:01:20 - Covid hatása a filmszakmára - A besúgó
 • 01:08:20 - Visszajelzések a magyar szakemberek munkájára - Midsommar
 • 01:10:20 - Új FFP pályázatok

Az első adás meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, fent van Spotify-on, Mixcloudon és iTunes-on, illetve korlátozott ideig letölthető Soundcloudról.