M. Tóth Géza újabb fesztiváldíja a Bangkoki Filmfesztiválon

A korábban Oscar-díjra is jelölt filmrendező, M. Tóth Géza Ergo című filmje elnyerte a Bangkoki Filmfesztivál zsűrije által megítélt legjobb animációs rövidfilm díját. A KEDD Animációs Stúdióban készült filmet korábban az Egyesült Államokban, Szerbiában és Belgiumban is fesztivál-fődíjjal jutalmazták. A jelenlegi, bangkoki elismerés a film hatodik, egyben legrangosabbnak számító díja.
Nemzetközi közönség előtt az 1

Nagy szeretettel fogadták Pater Sparrow első játékfilmjét a katalóniai Sitges-ben megrendezett fantasztikus film fesztiválon – tudatta a Magyar Filmunió. A fiatal magyar rendező személyesen vett részt az 1 című film nemzetközi premierjén vasárnap este a Casino Prado-ban. Sitges-ben a napokban immáron 42. alkalommal mutatják be a nagyvilág fantasztikus mozgóképeinek javát. Pater Sparrow első játékfilmje az „Új Víziók” elnevezésű válogatásban versenyez, melynek díjáról nemzetközi zsűri dönt október 12-én. A Sitges-i filmfesztivál részeként megrendezendő meghívásos alapon működő szakmai fórumon Kocsis Tibor (Új Eldorádó) Kubala című filmtervével mutatkozik be a vezető európai televízió csatornák képviselői előtt.
Magyar filmek Chicagóban versenyeznek

Gárdos Péter Kosztolányi feldolgozása, a Tréfa indul a chicagói filmfesztivál fődíjáért, az Arany Hugóért – adta hírül a Magyar Filmunió. Észak-Amerika legrégebbi nemzetközi filmversenye október 8-21. között ünnepli 45. születésnapját. A versenybe ezúttal 14, az elmúlt időszak kiemelkedő mozgóképe kapott meghívást. Mátyássy Áron, az Utolsó idők női főszerepében látható Vass Terézzel együtt személyesen mutatja be első játékfilmjét a chicagói filmünnep közönségnek. A legutóbbi Filmszemle fődíjas alkotása, az Utolsó idők pályakezdő rendezőkkel versenyez Chicagóban a legjobb elsőfilm trófeájáért. Kenyeres Bálint A repülés története című francia-magyar koprodukcióban készült rendezése a rövidfilm versenybe kapott meghívást. Fonyó Gergely rock’n’roll musicaljét, a Made in Hungáriá-t a World Cinema válogatásban tűzik műsorra Észak-Amerika nagyszabású moziünnepén a rendező részvételével.
Elismerések az Another Palnet-ért

A Magyar Filmunió értesülése szerint Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című kreatív dokumentumfilmje a napokban három nemzetközi szakmai elismeréssel gazdagodott. Az október 4-én véget ért oroszországi Golden Minibar muszlim filmek fesztiváljának zsűrije a legjobb dokumentumfilm díjával méltatta Kazánban. A szibériai Khanty-Mansiyskban megrendezett tévéfilm fesztiválon az Eurázsiai Televízió- és Filmakadémia különdíját nyerte el. Mindeközben az Ohio-i Columbus Nemzetközi Film és Videó Fesztiválon a Silver Chris díjat kapta meg az Amerikai Egyesül Államokban.