Az előző évekhez képest tovább nőtt a plakátok száma; idén 36 filmplakát száll versenybe az „Év Filmplakátja” díjért. A minden évben valami újdonságot felmutató eseményen idén a kiállítás plakátját pályázat során választották ki, a nyertes pedig pénzdíjazásban részesült. A meghirdetett nyílt pályázatra 55 terv érkezett be, amelyből a zsűri Pócs Péter tervezőgrafikus munkáját választotta ki. Idén a kísérő kiállítás válogatás azokból a plakátokból, amelyeket a zsűri a beérkezett művek közül erre érdemesnek talált. A pályázat kiírásával a szervezők a saját példájukon keresztül kívánnak példát mutatni mindazoknak, akik a plakátkészítés folyamatában részt vesznek illetve céljuk, hogy a verseny ösztönzően hasson a forgalmazókra és alkotókra egyaránt. Így olyan filmplakátok születhetnek, amelyek a legmagasabb színvonalon tudnak megfelelni küldetésüknek.

A „Év Filmplakátja” díjra pályázó alkotások közül a nyertes műveket egy neves tagokból álló szakmai zsűri, illetve a közönség választja ki. A közönségdíjra a kiállításon és a Filmszemle helyszínein kihelyezett urnáknál lehet szavazni, valamint online is le lehet adni a voksokat a www.szemle.film.hu, a www.index.hu és a rendezvény megújult honlapján is. A www.filmplakat.hu oldalon megtekinthető továbbá minden kiállított plakát és elérhetők az elmúlt év plakátjai, köztük a győztes alkotások is.

A szakmai zsűri tagjai: Ducki Kristóf plakátművész, a Magyar Plakát Társaság képviseletében, Futó Tamás grafikusművész, a Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete képviseletében, Molnár Kálmán grafikusművész, a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége képviseletében, valamint Szugyiczky István grafikusművész, a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága képviseletében.

A kiállítás-sorozat ötlete Hutlassa Tamás filmproducertől származik, aki szerint az eseménynek megindító hatása lehet a szakmában. „Az évről-évre megrendezett kiállítás sikere és a szakmát megosztó visszhangja ösztönzően hat, hogy újra és újra megrendezzük az eseményt. Nem titkolt célunk, hogy a kiállításnak legyen egy, a plakátok megjelenési színvonalát elősegítő hatása is, ami a filmek kampányaival foglalkozó grafikusokat és reklámszakembereket ösztönözheti a jobb filmplakátok elkészítésében” – mondta el a producer, aki egyben a kiállítást szervező Café Filmnek a vezetője.

Válogatás nélkül, a tavalyi felhozatalból

A megkezdett hagyományt folytatva, az „Év plakátja” díjakat a tervezők kapják.
A szakmai és a közönségdíj nyertese idén egy-egy, a Samsung Electronics Magyar Zrt által felajánlott ajándékot kap, amelyeket a Filmszemle záró díjkiosztóján adják át.

2008-ban az Országos Diákzsűri is együttműködik a kiállítás szervezőivel: a film- és médiaszakos diákokból álló szervezet árverést rendez, amelyen az elmúlt tíz év magyar filmjeinek magyar tervezésű plakátjaira lehet majd licitálni. A február 8-i árverésen befolyt összeget a 2008-as verseny szakmai győztesének adják majd át. Az árverés este 7 órakor kezdődik a Toldi moziban (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.). A Diákzsűri idén tizedik alkalommal képviseli hazánk egyetemi és főiskolai hallgatóságát a Filmszemlén.

A Magyar Filmplakát Kiállítás és az ehhez kapcsolódó kísérő kiállítás 2008. február 1-je és 15-e között tekinthető meg.