A hivatalos versenyprogramban nyolc különböző országból, Magyarország mellett Hongkongból, Brazíliából, Törökországból, Dél-Koreából, Kanadából, Japánból és Portugáliából érkezett filmeket mutattak be. A Csak a szél című drámát kétszer láthatta a közönség a rendező jelenlétében.


Fliegauf Bence az MTI-nek telefonon elmondta: különösen azért örül a díjnak, mert a filmet jövőre mutatják be a francia mozikban, és azt reméli, hogy az ottani szakmai elismerésnek köszönhetően többen fogják majd megnézni. A fesztiválon tartott vetítésekre nagyon sok fiatal ment el, akik kérdezhették is a rendezőt. A kérdések alapján számára az derült ki, hogy "nagyon érzékeny a szociális témákra a francia közönség". Ugyanakkor ez nem lepte meg, miután Franciaországban "intellektuális presztízst jelent szerzői filmekre beülni" - hangsúlyozta Fliegauf. Hozzátette: "Ezért is nagyon örülök ennek a díjnak".


A zsűri tagja volt Laetitia Masson filmrendező, Louis-Do de Lencquesaing színész-rendező, Alice Belaidi színésznő, Julien Dokhan filmes újságíró és Yves Simon író-zeneszerző mellett a rendező egyik nagy kedvencének számító, a 2006-ban a legjobb filmzenének járó César-díjat elnyerő Emilie Simon zeneszerző-énekesnő is, akit a francia Björgként is szoktak emlegetni. A döntéshozatal előtt a rendező - mint az MTI-nek elmondta - természetesen nem beszélhetett vele, a díj azonban remélhetőleg arra is alkalmat teremt, hogy felvegye vele a kapcsolatot. A Csak a szél zenéjét egyébként Fliegauf Bence jegyzi.

Két filmterve előkészítése mellett a rendező a következő időszakban több fesztiválra is elkíséri alkotását; a filmet meghívták július végén a lengyelországi Wroclaw fesztiváljára, augusztusban pedig az ausztráliai Melbourne, a finnországi Espoo és a horvátországi Vukovár filmes mustráin is bemutatják.


A Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig. Az Alföldön forgatott film amatőr szereplőkkel készült, a mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb) volt. A film vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film).


A februári Berlinálén Ezüst Medvével díjazott, magyar-német-francia koprodukcióban készült játékfilm áprilisban megkapta az Európa Tanács FACE-díját (Film Award of The Council of Europe) az isztambuli nemzetközi filmfesztiválon, valamint jelölték az Európai Parlament Lux-díjára is, amelyet november 21-én adnak át Strasbourgban.