A vizsga című nagysikerű film bemutatója után 10 évvel, 2021-ben visszatér a mozikba tartótisztként Nagy Zsolt, a mentoraként Kulka János, a kettős játékot űző titokzatos szeretőként Hámori Gabriella és az ávós vizsgabiztosként Scherer Péter. A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 883,26 millió forint támogatást szavazott meg A játszma címmel készülő folytatásra. Ez sokszorosa A vizsga költségvetésének, ami leginkább egyetlen lakásbelsőben játszódott. A második részben alighanem sokkal látványosabb módon jelenik majd meg a korabeli miliő. A 43 napos forgatás augusztus végén kezdődik,

A hatvanas években a kádári titkosszolgálat új, minden eddiginél fordulatosabb és veszélyesebb állambiztonsági játszmába kezd. A vizsgában megismert emlékezetes karakterek mind-mind visszatérnek az második felvonásban, amelyet ezúttal is Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ) írt. A producer Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ), a rendező Fazakas Péter (Árulók, Szabadság különjárat), az operatőr Nagy András (Örök tél, Félvilág).

Kulka János A vizsga című filmben

Fazakas Péternek és Köbli Norbertnek az 1948-ban játszódó Árulók és az 56-os Szabadság - Különjárat után A játszma lesz a harmadik közös alkotása és egyben az első közös mozifilmje. A vizsgát Bergendy Péter rendezte, és néhány hónappal ezelőtt még arról mesélt nekünk, hogy a folytatást is ő készíti.

Minden forgatókönyvemet szeretem, de A vizsgát különösen. Örülök, hogy rajtam kívül még ilyen sokan szeretik ezt a mesterien játszott, fordulatos kémfilmet. Tíz év telt el A vizsga forgatása óta. Azóta azon törtem a fejem, hogyan hozhatnám vissza a főszereplőket, hogyan dobhatnám bele őket egy új kémjátszmába úgy, hogy az nekem is és a nézőknek is friss és meglepő legyen. Most végre megtaláltam a módját. A játszma nem megismétlése lesz A vizsgának, hanem a folytatása: Markó és Jung párharcának következő izgalmas fejezete” – nyilatkozta Köbli Norbert. A játszma a Film Positive gyártásában készül.

borítókép: Hámori Gabriella (forrás: Vető Gábor)