Az Aglaja Veteranyi, német nyelven publikáló, magyar-román származású írónő önéletrajzi regényén alapuló film egy anya és lánya egymásrautaltságáról, a családjuk széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól. Mindezt egy Nyugatra menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáján keresztül meséli el. Ha porondon akarnak maradni, valami egzotikus mutatványt kell kitalálniuk. A különleges produkciót az Ónodi Eszter alakította mama, Sabina eszeli ki: a saját haján lóg a cirkusz kupolájában, miközben égő fákylákkal zsonglőrözik.

 Nézd meg a Filmszemlén készített interjúinkat az alkotókkal


Kislánya, Aglaja minden este retteg attól, hogy a mamája lezuhan. A mama halálától való félelem átszövi Aglaja életét. Pedig egy napon - a családi tradíciót követve - ő lesz „Az Acélhajú nő”.

A filmben többek között olyan nagyszerű színészeket látunk együtt a vásznon, mint Bogdán Zsolt, Kamarás Iván, Jordán Adél, Lázár Kati, Bálint András, Keresztes Tamás, Börcsök Enikő és Molnár Piroska, Aglaját pedig két, kiemelkedően tehetséges lány alakítja: hatévesen Jávor Babett - aki egyébként a korcsoportjában fitness bajnok és a fiatal tehetségeket segítő MOL Új Európa Alapítvány támogatottja -, tizenhat évesen Móga Piroska, aki azóta a kaposvári színészképző növendéke.

AGLAJA2 500A Budapesten, Bécsben, Constanzában és Berlinben forgatott alkotás elkészültét az MMKA, az NKA, a Történelmi Filmalapítvány, az RTL Klub, a Lengyel Filmintézet, a Román Filmintézet, az Eurimage és a Media program és a NEFMI támogatta.

Szelényi Ákos elmondta, hogy azért döntöttek a film forgalmazása mellett, mert fontosnak tartják, az elmúlt évek szerény hazai termése után a magyar filmek újbóli visszatérését a mozikba. „Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a visszatérés ezúttal egy látványos, igazi moziélményt nyújtó alkotással lesz lehetséges.” – tette hozzá Angelusz Iván. Aglaja a Ristretto Distribution és a Katapult Film közös forgalmazásában október 11-én kerül a hazai filmszínházakba.