Francia elismerés Nemes Jeles Lászlónak 

Szeptember 12-én ért véget a 15. alkalommal megrendezett Nancy-i filmfesztivál a franciaországi Lorraine régióban – adta hírül a Magyar Filmunió. A több száz benevezett alkotásból összeállított versenyprogramban mutatkozott be Nemes Jeles László The Counterpart című rövidfilmje, és elnyerte a zsűri elismerő oklevelét. Az indoklás elsősorban a mozgókép eleven belső feszültségét méltatta.




Kiosztották a 8. Super 8mm Fesztivál díjait

A 2009. szeptember 9. és 13. között Szegeden megrendezett 8. Super 8mm Fesztivál legjobb alkotása Michiel Brongers Dr. Doowop című dokumentumfilmje, a legjobb magyar film pedig Lichter Péter rendezése, a Félálom lett. A zsűri külön díját az Erbarme Dich (David Hansenne) érdemelte ki, a Kodak különdíját, a legtehetségesebb magyar alkotó címet pedig Simonyi Balázs kapta az Original Lager-ért. Továbbá a zsűri A Schneider-betegség (Javier Chillon) és a Robot (Matthew Keen) című alkotásokat emelte ki, a közönségdíjat pedig a Mechanikus Egér találkozása a 7-es robottal (Charlie Blackfield), a More Control (Steve Daniels), a Pazza (Marco Marchesi), és a Félálom (Lichter Péter) kapták.


Original Lager


Premier előtt a Köntörfalak a Moziünnepen

Dyga Zsombor új filmje egy rendhagyó randevúról szól: a Tompos Kátya, Elek Ferenc és Rába Roland főszereplésével készült kamaradarab egyetlen éjszaka története. A Köntörfalak a 2010-es Magyar Filmszemlén lesz először látható, de a Moziünnep keretében egyetlen alkalommal levetítik a filmet: az eseményt azoknak ajánljuk, akik valami új, az eddig látott magyar filmekhez semmiben sem hasonló filmet szeretnének elsőként a mozivásznon látni. A vetítés helye időpontja: 2009. szeptember 18. 19.30, a helyszín pedig a Palace Mammut mozi.



Jerzy Stuhr elnököl a Faludi Filmszemlén

Az amatőr-filmkészítők számára igazi kuriózumot jelent, hogy Kieślowski Amatőrjének főszereplőjével Magyarországon találkozhatnak, hiszen a csoda témában meghirdetett XIV. Faludi Nemzetközi Amatőrfilszemle és Fotópályázat zsűrielnökeként novemberben Jerzy Stuhr, lengyel filmrendező és színészművész hazánkba látogat.  A színészt számos közönség– és szerzői filmben láthatta a magyar közönség: játszott többek között Zanussi Nyugodt nap éve vagy Persona non grata című alkotásában.