"Mundruczó, aki már a Deltával és a Szelíd teremtés - A Frankenstein tervvel is felhívta magára a figyelmet, alapjaiban nyúlt hozzá különböző filmes műfajokhoz: az akciófilmhez vagy pontosabban a bosszúfilmhez, a politikai filmhez és a filozófiai filmhez is... A Fehér Isten mindemellett magával ragadó metaforikus alkotás a mai Magyarországról" - írta Franck Nouchi kritikus a Le Monde-ban.  

"A film témája minden kétséget kizáróan a mai Magyarországon és a környező országokban is szomorúan aktuális témáról, a rasszizmusról és az idegengyűlöletről szóló parabola" - fogalmazott az egyik legjelentősebb francia filmkritikus, Jean-Michel Frodon a Slate.fr portálon. Szerinte "a érzékek és az érzések szintjén rejlik ennek a filmnek az igazi sikere. A kritikus elismerően szólt Mundruczó Kornél beállításairól és a film ritmusáról, és kiemelte, hogy a rendező "ugyanolyan jól filmezi a Lilit alakító fiatal színésznő, Psotta Zsófia kicsit sem klasszikus arcát és testét, mint ahogy egy nagy kutya magányos futását az utcákon, vagy a lázadó hadsereggé váló kutyafalkát, amely szétrombolja az egész várost”.

feheristen1 600

Olvasd el forgatási riportunkat!

A Le Positif című filmes folyóirat Mundruczó ötödik filmjét "látomásokkal teli mesének" nevezte. "Felhívás egy legitim lázadásra, tökéletesen filmezve egy olyan rendezőtől, aki filmről-filmre egyre jelentősebbé válik a különböző műfajokban, amelyeket a megfelelő formában használ. A film mindenkihez szól Jancsó Miklós rajongóitól a popcorn-falókig" - írta Michel Cieutat.  

Szlovákia, Belgium és Hollandia után került a mozikba Franciaországban a Fehér Isten, amely januártól a brit, februártól az amerikai, és márciustól a német mozikban is látható lesz.