A nyertes egy különleges „Palm Dog” feliratú nyakörvet kap, ami az Arany Pálma eb-megfelelője. Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi a díjat, mára pedig a legnagyobb filmes elismeréssé vált kedvenc négylábúink számára.

Idén a szakmai zsűri - amelybenidén Kate Muir (The Times), Dereck Malcolm, Peter Bradshaw (The Guardian), Kaleem Aftab (The Independent), Robbie Collin (THe Telegraphe) and Damon Wise (Empire Magazin) foglaltak helyet - a fődíjat a Fehér Isten (16) (hazai bemutató: június 12.) főszereplőjének, Hágennek ítélte, akit egy fiatal eb-testvérpár, Body és Luke alakított Mundruczó Kornél filmjében.

A díjnyertes kutyákat Teresa Miller amerikai kutyatréner választotta ki és hozta a budapesti forgatásra. A Los Angeles-i szakember korábban olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő, a Kutyám, Jerry Lee vagy a Cujo.

 

Az ötvennapos budapesti forgatás egyik különlegessége volt egyébként a közel kétszáz, menhelyekről válogatott kutyaszereplő részvétele, amire még soha nem volt példa filmben. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Halász Árpád állatidomárral, a Gödöllői Kutyasport Központ oktatójával.

Magyar filmben szereplő kutya először érdemelte ki a fődíjat.

A Kutya Pálma zsűrijének díját, a második elismerést Roxy Mielville kapta, aki Jean-Luc Godard a hivatalos versenyprogramban bemutatott Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől) című 75 perces versenyfilmjében játszott. A különdíjat pedig Moujik gazdája vihette haza Betrand Bonello francia rendező Saint Laurent című filmjében nyújtott alakításáért.

palmdog2 600
Mundruczó Kornél köszönte meg az elismerést Body és Luke nevében (fotó: InterCom)

A hamarosan bemutatásra kerülő Fehér Isten több neves külföldi sajtóorgánum is dicséri. A British Film Institution munkatársa kiemelte, hogy „rég látott ennyire hatásos filmet, ami úgy indul, mint egy szokásos Disney családi film, majd egy ponton átvált rettegésbe, míg végül egy apokaliptikus világképpel engedi útjára a nézőt”. Véleménye szerint Mundruczó Kornél Európa egyik legtehetségesebb, legizgalmasabb és legkiszámíthatatlanabb rendezőjeként vonul be a filmtörténelembe.

A több mint 270 kutyát mozgató alkotás világviszonylatban is különleges vállalkozás, hiszen eddig egy filmben sem használtak ennyi élő kutyát, mindenféle CGI-trükk nélkül.