Egy évvel az egyetemfoglalás után még mindig nem lett rendszerezve és előtérbe helyezve az a rengeteg vizuális anyag, ami a 71 napos történés alatt készült. A folyamatosan alakuló és készülődő dokumentumfilmnek még évek kellhetnek a véglegessé váláshoz, ugyanakkor több fotós is tevékenykedett a Vas utcai épület falain kívül és belül is. A szervezők ezen fotósok szemszögéből szeretnék megmutatni az időszakot, különböző perspektívákból, különböző helyszínekről. A kiállításon a képek kronológiai sorrendben helyezkednek el, alapvetően a kint-bent dramaturgiára fókuszálva, amely a foglalás szervezőelve is volt: ki jöhet be, kinek kell kint maradnia?

A 71 nap legtöbb eseménye percepció szempontjából két részre szakadt: a benti valóság és a kifelé vetített kép, melyet a támogatók, a sajtó, és a nagyvilág felé mutatótt a FreeSZFE mozgalom. Nagyszabású kiállitással ezt a két pólust szeretnék összehozni egy utolsó emlékezés, és akár elengedés gesztusaként. A Patyolat Próbaüzem biztosított teret a kiállítás megszervezéséhez.

KIÁLLÍTÓK:

  • Cseke Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója, egyetemfoglaló.
  • Fuchs Máté, dokumentumfilm-rendező, Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában diplomázott az SZFE-n 2018-ban. Jelenleg az EmEx doktori programjának keretén belül a salzburgi Mozarteum hallgatója.
  • Lehr Juhász Péter, operatőr, Marton Frigyes és Vecsernyés János filmoperatőr-művész MA osztályában végzett 2019-ben az SZFE-n.
  • Pálfi Szabolcs, animációs filmrendező.
  • Schór Ádám, filmíró, dramaturg, 2020-ban szerzett diplomát az SZFE-n. Jelenleg a Metropolitan Egyetem fotográfia mesterszakának elsőéves hallgatója.
  • Todoroff Lázár, szabadúszó fotóriporter.

MEGNYITÓ

A kiállítást Németh Gábor, író, a Freeszfe oktatója nyitja meg október 20-án, 17:00 órakor.
Közreműködnek: Sodró Eliza, Kovács Márton és Móser Ádám.

PROGRAMOK

A kiállító fotósok tárlatvezetése (október 22. 18:00)

Cseke Tamás és Schór Ádám - kiállítók

B. Nagy Anikó művészettörténész tárlatvezetése (október 25. 16:00)
Egyetemfoglalók tárlatvezetése (október 26. 17:00 és 18:00).

Egy év múlva – mit csinálnak az egykori egyetemfoglalók? Azóta sok minden történt velük. Van, aki jövőre diplomázik az SZFE-n, van, aki a Freeszfe közreműködésével külföldi egyetemtől kapott diplomát. –
beszélgetés (október 21. 18:00).
Moderátor: László Panna, Résztvevők: Podlovics Laura, Solténszky Ráhel, Kristóf Fülöp, Ladányi Jancsó Jákob

Foglaljunk hát! Az egyetemfoglalás akciósorozatát Halász Péter-díjjal is elismerték. Beszélgetés a szervezőkkel és résztvevőkkel (október 27. 17:30).
Moderátor: Al-Farman Petra, Beszélgetők: Artim Rebeka, Sándor Dániel Máté, Gálosi Dóra, Antal Bálint, Kudar Máté

Egyetemisták, nyugdíjasok, diákok, szülők és gyerekek. Állampolgárok. Minden korosztályból sokan álltak az egyetemfoglaló diákok mellé. Beszélgetés az egyetemfoglalás civil támogatóival (október 29. 17:00).
Moderátor: Elek Judit Sára, Résztvevők: B. Nagy Anikó, Macsuka-Becze Andrea, Simonyi-Lengyel Mira, Mohácsi András

A KIÁLLÍTÁS LÁTOGATHATÓ:
OKTÓBER 21-30. között, 15:00-20:00 óráig
(OKTÓBER 23-ÁN ZÁRVA).

A Freeszfe - Feltett kézzel kiállítással egy időben megtekinthető:
Az SZFE civil támogatói című fotósorozat Palágyi Barbara fotóművész képeiből.

Forrás: Freeszfe Egyesület / A címlapfotót Todoroff Lázár készítette