Hétköznapi pszichokrimi

A Törésvonal immár lassan több mint három és fél éve beindított filmterv. Egy Párizsban ösztöndíjjal tanuló pesti lányról, a körülötte alakuló életről szól. A film a kapcsolatteremtés, együttélés személyiségre gyakorolt hatását készül bemutatni. A történet fontos eleme a lány gyermekkora, magyarországi emlékei, míg a film jelenideje Franciaországban játszódik. A Törésvonal formailag talán hétköznapi pszichokrimi, ami magányból és a kapcsolatok lehetetlenségéből fakad.

A Gothár Péter a legutóbbi MMK-s gyártási támogatás szerint a Törésvonal című filmtervére a költségvetés maximum 20%-ig igénybe vehető támogatást nyert, amellyel legkedvezőbb esetben – ha időben sikerül a fennmaradó 80%-ot összegyűjteni -- 2009 második felében élhet a produkció. Egyelőre a lehetséges színészek és más alkotók neveit korai lenne sorolni, de amit összeállt a produkció anyagi háttere ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

Szex, kóla, rakkendroll
Megáll az idő - 1980

A bányamosodás
című, Parti Nagy Lajos novellából tervezett film, melynek megvalósítása érdekében folytatott szervezés másfél éve kezdődött. A filmben extrém érzelmi történet bontakozik ki. Az események helyszíne valamikori bánya, ma elhagyott hegyvidéki ipartelep. A történet bizarr szerelmi háromszögre épül, melynek szereplői hegyi emberek, magányuk határozza meg egymáshoz, a világhoz való viszonyukat. Ebben a tekintetben hasonló problémát jár körül, mint a Törésvonal.

A két filmterv között alapvető műfaji különbségek vannak. A Törésvonal városi környezetben, városi emberek közt játszódik, míg A bányamosodás figurái várostól távol élik életüket. Az előbbi cselekménye napjainkban zajlik, míg  a Bányamosodás a rendszerváltást követően bonyolódik, és van némi szociológiai vonatkozása is.

A törésvonal producere, Hutlassa Tamás elmondta, hogy a film lényegében az MMK-s szándéknyilatkozattal egy olyan lehetőséget kapott, amellyel ismét érdemes megkeresni a terv iránt érdeklődő, lehetséges koprodukciós partnereket. Ez körülbelül 11 céget érint, és az összes kör lefutása jövő év elejére várható.

Rólunk és nekünk (fotó: Gordon Eszter)
Magyar szépség - 2002

A producer szerint a film költségvetése egy átlagos magyar játékfilm büdzséjével azonos, ami hozzávetőlegesen 250-300 millió forintot jelent. A bányamosodás megvalósítása a TT Filmműhely bevonásával, és elsősorban nemzetközi koprodukcióban lehetséges. Hogy mégis melyik film forgatása kezdődhet előbb, az Gothár Péter szerint egyelőre nyitott kérdés. Annyi bizonyos, hogy az valósul meg el előbb, amelyiknek a finanszírozási hátterét előbb sikerül megoldani.