Paul Newman összeállítás a TCM-en

A legendás színész, Paul Newman 2008. szeptember 26-án hunyt el. A TCM 2008. október 4-én neki állít emléket filmösszeállításával. Október 4-én 21:00 órai kezdettel láthatják a nézők a Macska a forró bádogtetőn című filmet, melyben Paul Newmant a legendás Elizabeth Taylorral szerepel együtt. A filmösszeállítás 22:50-től az 1962-es Az ifjúság édes madara című alkotással folytatódik. Az emlékezést az 1956-os Valaki odafönt című film zárja 00:50-től.


Macska a forró bádogtetőn


Véget ért az egyik legsikeresebb Moziünnep 

Még nincsenek végleges eredmények, de a már meglévő adatok alapján valószínűsíthető, hogy több mint 400.000 nézője volt a rendezvénynek. A nehézségek és az ezekből fakadó új időpont ellenére az idei volt az egyik legsikeresebb Moziünnep.

A fővárosban a Palace West End-et látogatták a legtöbben, oda 39 339 néző váltott jegyet, de az idén először „moziünnepelő” Arena Cinema Citynek is közel 30 000 látogatója volt ebben a négy napban. Változatlanul a Művész mozi Budapest legkedveltebb art-mozija, amely a Moziünnep alatt 5 155 nézővel büszkélkedhetett.

A rendezvény látogatottsága nagyon erős volt a vidéki városokban, s a vidéki nézők aránya a tavalyihoz képest emelkedett. A főváros után Győrött és Székesfehérváron mentek a legtöbben moziba a négy nap alatt: mindkét városban több mint 20 000 –en. A Cinema City Győr bizonyult idén az ország negyedik leglátogatottabb mozijának, a vidéki artmozik közül pedig nagyon szépen szerepelt a szegedi Belvárosi mozi, ott összesen 1 667 jegy kelt el. Ezzel az eredménnyel számukra az idei a második legsikeresebb Moziünnep volt. 


Ulrich Seidl: Import/Export


Idén is lesz Tánc/Film/Mű/Hely

A 2007.-ben indított kezdeményezés célja a hazai táncfilmgyártás produktivitásának előmozdítása. A négynapos workshop során egyaránt a szervezők igyekeznek elméleti és gyakorlati órák formájában vizsgálni tánc és mozgókép kapcsolódási lehetőségeit.

Meghívott előadók és a kurzusra jelentkező táncosok, koreográfusok, fiatal filmesek közösen keresnek utakat – alapfogalmakat, technikákat, trükköket sajátíthatnak el.

A Tánc/Film/Mű/Hely kifejezetten szakmai program. A műfaj iránt érdeklődő alkotóművészeknek, szakembereknek szól, populárisabb, a nagyközönség számára nyitott esti vetítésekkel, elemző beszélgetésekkel kiegészülve.

A workshopról bővebb információ itt.


1968 a magyar filmművészet tükrében

1968 szellemisége Magyarországon különösképpen hatott a filmművészetre, amely 1945 után – előbb kényszerűségből, majd belső meggyőződésből – formailag is érzékeny módon elemezte a társadalmi, történelmi, politikai folyamatokat. A vetítés- és beszélgetéssorozat 1968 tágan értelmezett hatását követi nyomon a korszak magyar nagyjátékfilmjeiben, valamint a Balázs Béla Stúdió rövidfilmjeiben.

A filmeket válogatta és a beszélgetéseket vezeti Gelencsér Gábor. A vetítéssorozat a Hungarofest Kht. által szervezett, az NKA és a Magyar  Nemzeti Filmarchívum támogatásával megvalósuló „Százarcú Happening” programsorozat része.

Az ingyenes vetítés- és előadássorozatra keddenként 17:30-tól, az Akku Kulturális Központban (Kazinczy u. 21.) kerül sor.

A részletes program itt található.


Jancsó Miklós: Fényes szelek


MyCam videópályázat

A Design Hét MyCam címmel videó pályázatot hirdet, amely keretein belül a pályázók a hét eseményeit és kiállításait dokumentálják, majd 2-5 perces munkákat feltöltik a rendezvénysorozat honlapjára. Az eredményhirdetés október 12-én lesz a Merlinben, a fődíj pedig 200.000 Ft értékű tárgynyeremény.

A pályázatról bővebb információ itt.