Milánói elismerés a Buharovoknak

Szeptember 21-én ért véget a milánói filmfesztivál. A záróünnepségen a Magyarországról érkező Buharov-fivérek két elismerést vehettek át, a Lassú tükör című kísérleti játékfilmjükért a Buharov-fivéreket a nemzetközi zsűri elismerő oklevelével és az Aprile-díjjal tüntette ki. Utóbbi díjat a fiatal és eredeti filmalkotókra koncentráló fesztivál szellemiségéhez legközelebb álló alkotás elismerésére hozták létre – adta hírül a Magyar Filmunió.

Az 1996-ban alapított fesztivál játékfilm versenye mutatta be első ízben az olasz közönségnek a Lassú tükör című mozgóképet. Az álom és valóság között játszódó kísérleti alkotás a 2007-es Filmszemlén a zsűri elismerő oklevelét, majd a győri Medaiwave fesztiválon idén májusban a legjobb kísérleti játékfilm díját kapta meg. Az Álomvadász Kft. gyártásában készült film producer Durst György volt.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ itt található.




Halivud Nap 2008

2008. szeptember 27.-én 12 órától Budapesten harmadjára kerül megrendezésre a Halivud Nap.

A rendezvény részben amatőrfilmes, függetlenfilmes alkotói találkozó, másrészt egy fesztivál nap, sok filmmel, vetítéssel, szakmai bemutatókkal, kulisszatitkokkal.

A rendezvény nyitott, nem zártkörű, tehát akkor is gyere, ha inkább úgy érzed, a következőknek vagy tagja: fs, mafsz, mmka, szfe, mtfsze, polifilm, teleschola, magyar.film.hu, index.hu, filmpont.hu, filmiras.hu, werk, kodolányi, théba, fade-in, analog, hsc, mtv, kvb, stb.

A találkozóról bővebb információ itt.


Sátántangó a Cirko-gejzírben

A nagy érdeklődésre való tekintettel október 5.-én vasárnap 14 órakor újból levetítik a Sátántangó című filmet itt a Cirko-Gejzírben.

Tarr Béla világhírű, 421 perces, Krasznahorkai László művéből készült alkotása egy isten háta mögötti alföldi településen játszódik, ahonnan az évek során elvándorolnak a lakosok. Nem maradt csak három házaspár, három agglegény és egy özvegy a négy gyerekével, valamint a kocsmáros. Októberben a férfiak megkapják elmaradt bérüket, ami jó alkalom Schmidtéknek és Futakinek, hogy megszökve a többiek pénzével új életet kezdjenek.




Csütörtökön nyit a KINO

Az egykori Szindbád mozi csütörtökön KINO néven nyitja meg újra kapuit. A Moziünnep rendezvényben is részt vevő mozit Mundruczó Kornél, Petrányi Viktória és Balassa Péter üzemelteti, első vetítési során pedig Ulrich Seidl alkotásai lesznek láthatóak (Tervezett veszteség, Házi kedvencek, Import-export).


Tervezett veszteség

Film- és médiatudományi konferencia Kolozsváron

A Filmtett értesülései szerint, idén szeptember 25. és 27. között, Valóság vagy fikció? témakörben szervezi meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszéke és a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Kultúra Szemináriuma közös őszi konferenciáját Kolozsváron.

Az előadók között találunk először szerencsét próbáló és a konferenciára visszatérő diákokat, illetve elismert filmes szakembereket egyaránt. A magyar vagy angol nyelvű, 20 perces előadásokat vita követi.

A konferencia programja letölthető itt.