Aronofsky nyert Velencében

Darren Aronofsky, 39 éves amerikai rendező nyerte el a szombaton a 65. Velencei Filmfesztivál legjobb filmért járó Arany Oroszlán díját - adta hírül az MTI. Aronofsky A birkózó (The Wrestler) című, megrázó alkotásával vette le lábáról a zsűrit. A filmben címszereplőként Mickey Rourke alakítja a birkózó pástok egykori királyát. Ezüst Oroszlán díjat ifjabb Alekszej German orosz filmes kapta Bumazsnij szoldat című művéért, amely a világűr orosz meghódításának kezdeteiről szól. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Silvio Orlando olasz színésznek ítélték oda, a legjobb színésznő a francia Dominique Blanc lett.

Orlando az Il papá di Giovanna című filmben játszott, egy gyötrődő apát megformáló szerepéért, míg Blanc a L'Autre című filmben, egy őrülten féltékeny nő szerepében nyújtott alakításáért kapta a Volpi kupát. Az előbbit Pupi Avati rendezte, az utóbbit Patrick Mario Bernard és Pierre Trividic.

Az Arany Oroszlán nyertesei: Aronofsky és Rourke

A külön Oroszlán-díjat a német Werner Schroeter kapta a Nuit de chien című francia versenyfilmért, amelyet a zsüri tagjai "újítónak, kompromisszumok nélkülinek és gyakran provokatívnak" találtak.

A zsűri különdíját az etióp Haile Gerimának ítélték oda, Teza című történelmi drámájáért, amely a múlt század 80-as éveiben játszódik, és a kelet-afrikai ország tragikus politikai múltját dolgozza fel.

A rejtélyes magyar: Karchi Perlmann is nyert

Elismerő oklevelet nyert a velencei filmfesztiválon Karchi Perlmann Vacsora című rövidfilmjével csütörtök este - adta hírül a Filmunió. A „Corto Cortissimo” elnevezésű rövidfilmversenyben bemutatott Vacsora című amerikai-magyar koprodukció az ítészek elismerő oklevelét nyerte el. A nemzetközi zsűri indoklásában kiemelte „az alkotás egyszerre groteszk és realisztikus ábrázolásmódját”. Az elismerést Karchi Perlmann személyesen vette át Velencében. A Magyarországon forgatott Vacsora című film a Filmsziget koprodukciójában készült, producere P. Koltai Gábor. A 26 perces filmben Molnár Piroska, Koós Olga és Klementisz László szerepel.

Bővebb információ: www.karchip.com


Neves filmesek verték be a Delta-ház falába az utolsó szögeket

Jancsó Miklós, Török Ferenc, Gáspár Sándor és Schilling Árpád verték be az utolsó szögeket a Delta című filmben látható házról mintázott építmény falába pénteken este az Erzsébet téren. "Ez a ház csakúgy mint a filmbéli, azt szimbolizálja, hogy kell egy hely mindenkinek, ami csak az övé, ami megvédi" - mondta Mundruczó Kornél az Erzsébet téri Gödör Klub tetején felépített faházról. A rendező hozzátette, hogy míg ez a ház felépül, addig a filmbéli nem, ami szintén szimbolikus jelentőséggel bír. A házépítő testvérpár apját alakító Gáspár Sándor véleménye szerint a ház, miközben konkrét jelentéssel bír, túl is mutat azon és filmbéli gyermekei világtól elvonuló boldogságkeresését szimbolizálja.

Török Ferenc rendező generációjuk legnagyobb sikerének nevezte a Deltát, amire mindnyájan büszkék lehetnek. A szimbolikus szegecselést követően - melyen a jeles "építőmunkásokon" kívül többek között Grünwalsky Ferenc operatőr, Kamondi Zoltán rendező és Pataki Ági producer is részt vett - a helyszínen összegyűlteknek levetítették a filmből kimaradt jeleneteket.


Forgách András: Szép házunk van (Beszéd a Delta-ház építésénél)
  
 
 „Mindez a sok ház, melyet most ez az egy ház képvisel, nem épült volna föl, ha Bertók Lali nem fullad bele a Dunába, és még ebben is van valami tragikus irónia, hiszen ha belegondolunk –  és most a véresebb mítoszokról ne beszéljünk – a magyaroknál állítólag régen kialakult szokás szerint a családi ház alapjának megásásakor az első ásónyomon hasra fektettek egy suhancot, úgy elverték, hogy idős korában is emlékezzen vissza a házépítésre, ebbe a házba úgy látszik bele kell halni, mondja a film is – de ezúttal nem kellett ásni, ez a cölöpökön álló ház lebeg…” A házavatón Forgách András mondott beszédet – a szöveg teljes terjedelmében a literán olvasható.