Irodalom és Film az Örökmozgóban

Irodalom és film címmel 2008. szeptember 20. és 30. között a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmhetet rendez az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A színes és változatos programból két film most először kerül bemutatásra Magyarországon és csak a program keretében láthatóak. Jacques Rivette egy évvel ezelőtt készült Langeais hercegnő című alkotása, Honoré de Balzac regényének adaptációja. A másik filmpremier a cseh-lengyel koprodukcióban készült Karamazov-testvérek, ami Petr Zelenka által rendezett Dosztojevszkij regény sajátos értelmezése. Utóbbi filmet idén az Európai Filmakadémia Európai Filmdíjára jelölték.

Szeptember 21-én és szeptember 27-én beszélgetést rendeznek, amely vendégei olyan alkotók, akiknek műveiből sikeres filmváltozatok készültek, akik maguk is részt vettek a filmalkotások megszületésében, illetve olyan rendezők, akik értékes adaptációkat hoztak létre.


Karamazov testvérek


Nyolcmilliméteres filmvetítési világrekord Szegeden

A Filmtett értesülései szerint a világon egyedülálló rekordot állítottak fel Szegeden szerda este a 7. Super 8mm Fesztivál nulladik napján, ahol 25 vetítőgép egyszerre vitt a vásznakra Super8-as filmre vett történeteket.

A Régi Zsinagógában egy speciális állványzatra tették a gépeket és az általuk vetített képek körülölelték a nézőket. Mint Rózsa Péter, a vasárnapig tartó filmfesztivál főszervezője elmondta, több éves munka eredménye volt a szerda esti bemutató, ugyanis az ötletet először három évvel ezelőtt a MediaWave-en próbálták megvalósítani, ám akkor az eső meghiúsította a tervet.

A 7. Super 8mm Fesztivál hivatalosan csütörtök este veszi kezdetét. Az úgynevezett vörös szőnyeg show keretében az Oscar-díj átadások külsőségeire emlékeztető módon vonulnak be az alkotók és a vendégek a szegedi Belvárosi Moziba. Ezt követően kezdődik meg a versenyfilmek vetítése.


Magyar animáció sikerek

M. Tóth Géza legutóbbi filmje, az Ergo fesztiválkarrierje tovább folytatódik. A Magyar Filmunió értesülései szerint a KEDD Animációs Stúdió legújabb alkotása Szarajevó után a szerb ANIMANIMA fesztiválon is díjat szerzett. A zsűri a legjobb hang díjával jutalmazta a zeneszerző, Pacsay Attila munkáját. 2008 végéig az Ergo további neves nemzetközi fesztiválokon lesz látható. Többek között a kínai CICDAF, a spanyol Valladolid, a varsói filmfesztivál és a belga Flanders is versenyprogramjába választotta.

A szerbiai Cacakban szombaton véget ért ANIMANIMA nemzetközi filmfesztivál zsűrije Alexei Alexeev KJFG No5.című munkáját ítélte a versenyprogram legviccesebb alkotásának. A Studio Baestarts-ban készült animáció a zsűri elismerő oklevelét nyerte el.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a fesztivál honlapján, és itt.


KJFG No5.


Nyolcadszorra is Filmtettfeszt

A Filmtett idén október 15–19. között szervezi meg nyolcadik születésnapi fesztiválját, a Filmtettfesztet.

Szokás szerint olyan magyar filmeket vetítenek a kolozsvári Győzelem moziban, amelyek másképp nem jutnának el az erdélyi közönséghez. Az idén vetítendő nagyjáték-, dokumentum- és kisjátékfilmek listáját, illetve a közönségtalálkozókkal és más meglepetésekkel tűzdelt végleges programot nemsokára elérehtő lesz itt.

A belépés ingyenes a Filmtettfeszt minden vetítésére és a kísérőprogramokra. A rendezvénysorozatot – szokás szerint - születésnapi tortabontás zárja.


Csutakot is jelölték Emmyre

A tévés produkciók Oscarjának számító Emmy-díjra jelölték a csíkszeredai születésű Csutak Zsoltot, a The Company (Cég) című krimisorozat castingrendezőjét, aki feladata szerint a színészeket válogatta a félig Kanadában, félig Magyarországon forgatott sorozathoz – tudhatjuk meg az Indexről. A mozi a hidegháborútól a KGB feloszlatásáig kíséri a CIA történelmét.