Francia elismerés Haumann Péternek

Haumann Péter nyerte a legjobb színész díját a hét végén véget ért Saint Jean de Luz-i nemzetközi filmfesztiválon. A francia Baszkföldön megrendezett seregszemle zsűrije a magyar színművészt Paczolay Béla Kalandorok című filmjében nyújtott alakításáért díjazta - adta hírül a Magyar Filmunió.

Az Unio Film és a Filmpartners koprodukciójában készült. Kalandorok a legjobb elsőfilm díját nyerte el a Magyar Filmszemlén februárban. A kolozsvári filmfesztiválon tartott nemzetközi premier alkalmával a film főszereplőit - Haumann Pétert, Rudolf Pétert és Schruff Milánt – a legjobb szereplőgárda díjával méltatták. Paczolay Béla első rendezése a közelmúltban Csehországban és Horvátországban is rangos fesztiváldíjakat nyert.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ itt


Haumann Péter és Rudolf Péter a Kalandorokban


5. Verzio Filmfesztivál Budapesten

A fanatizmustól a kulturális túlélésig egy tucat témával foglalkozik az emberi jogokat előtérbe helyező Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 4 és 9 között idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a hatnapos esemény, a Főprogram filmjei idén is a benevezett illetve hazai és nemzetközi filmfesztiválok kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A fesztiválra 300 nevezés érkezett, ötvenhét film kerül a közönség elé, 36 premier. A helyszínek idén a Toldi, a Cirko-Gejzír és az Örökmozgó mozik.

A Főprogram idén is kortárs, kreatív dokumentumfilmeket mutat be a világ minden tájáról. A filmek témái többek között: vallási és politikai fanatizmus, terrorizmus, nacionalizmus, szegénység, migráció, nemi identitás, politikai elnyomás, rasszizmus és kulturális túlélés.

A vetítések mellett szokás szerint idén is lesznek beszélgetések az alkotókkal, szociológusokkal, amelyek egy-egy film kapcsán tabudöngető és kényes témákat feszegetnek. Idén is lesz diákverzió, amely mozizni, beszélgetni és kritikusan gondolkodni várja a középiskolásokat.  A fesztivál fővédnökei Jancsó Miklós és a Magyar Helsinki Bizottság, bővebb információ pedig itt található.




V. Pécsi Rövidfilm Est

A Control Stúdió Filmegyesület 2008. november 26-án, szerdán az Apolló Artmoziban amatőr illetve független filmes alkotók munkáiból vetítést szervez. Ha kedvet érzel ahhoz, hogy a nagyközönség is megnézze a filmedet, küldd el ide november 10-ig! Az est folyamán minden határidőig beérkezett film lemegy. 

Bővebb információ itt vagy a 06-20-349-7541-es telefonszámon. 


Izraeli filmhét az Odeon-Lloyd moziban

A Hírextra értesülései szerint tizenhárom alkotással mutatkozik be a több fesztiváldíjjal és számos rangos elismeréssel büszkélkedő izraeli filmgyártás a budapesti Odeon-Lloyd moziban október 30. és november 5. között.

A filmhét keretében először láthatja a magyar közönség az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott, valamint Oscar-díjra is jelölt Beaufort című alkotást. Joseph Cedar alkotása az izraeli-libanoni konfliktust dolgozza fel egy maroknyi katona sorsán keresztül.

A filmhét másik kiemelkedő alkotása A zenekar látogatása (The Band,s Visit) című, a Cannes-i filmfesztiválon többszörösen is elismert mű. Szerepel még a filmhét programjában a Sundance Fesztiválon díjazott Az őrült föld (Sweet Mud), illetve a hazánkban is elismert Amos Gitai Szabad Övezet (Free Zone) című filmje Natalie Portman és Carmen Maura főszereplésével.

Az egy hétig tartó filmes kavalkádban az izraeli filmipar legújabb darabjai mellett délutánonként az ország fennállásának 60. évfordulója előtt tisztelegnek.


Joseph Cedar: Beaufort


X Alternatív Filmtalálkozó

A XAFT célja, hogy a beérkező pályaművekkel egy látványos és egyedi filmfesztivál jellegű műsor keretében, áttekinthetőbb képet adjon a mai fiatalok által űzött tevékenységekről.

Az idén hatodik alkalommal megrendezett fesztiválra november 6. és 9. között kerül sor, amelyről bővebb információ itt található.