Az alkotók népszerűsítették az Iszka utazását Los Angelesben

Los Angelesben népszerűsítették az Oscar-díjra nevezett Iszka utazása című filmet az alkotók – adta hírül az MTI. Bollók Csaba rendező, Csere Ágnes producer és a főszereplő Varga Mária a Los Angeles-i magyar főkonzulátuson sajtótájékoztatót is tartottak.

Mint azt Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul kedden az MTI-vel tudatta, nagy propagandakampány folyik Los Angelesben a versenyben levő filmek között; a város számos, a versenyre kijelölt hivatalos vetítőtermében mutatják be az alkotásokat. Időközben az Amerikai Filmakadémia kiadta a Legjobb külföldi film díjára jelölt kilenc film listáját, amelyen sajnos az Iszka utazása nem szerepel.


Iszka utazása


Kalóznőt fogtak a Palace Mammutban

Kalóznőt fogtak a napokban a Palace Mammut moziban - tudatta az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA). Az illető videokamerával kezdte rögzíteni a Mamma Mia című nagysikerű filmet az egyik esti vetítésen, mikor is a mozi személyzete fülön csípte, s a teremből kivezette a jogsértőt. Az esetről jegyzőkönyv készült, melyben a hölgy elismerte tettét. A mozi személyzete a rendőrséget is értesítette a történtekről, és az elrendelte a nyomozást.

A mozis vetítések során rögzített kalózfelvételek hatalmas kárt okoznak a legális piac számára, miután a jogsértő módon terjesztett filmek hozzávetőlegesen 90 %-a kamerázás eredményeként kerül illegális forgalomba. Magyarországon ez a szám  természetesen eltérő a külföldi – elsősorban amerikai – és a hazai gyártású filmek esetében. Míg a kalóz-kereskedelembe jutott magyar filmek 100%-át mozikban rögzítik kézi kamerával, az amerikai filmek kamerás verziói többnyire az interneten érkeznek hazánkba, és a mozikban már csak a magyar hangot veszik fel, s teszik  a kép alá, sokszor nem is tökéletes  szinkronban. 


Mamma mia


Két új elem a Cinema Totalon

Két új lehetőség jelent meg a Cinema Total rendezvénysorozatban.

Elsőként a Last minute pitching a Filmhaus Ungarn-ban, a Collegium Hungaricum-ban a Berlinle ideje alatt a Collegium Hungaricum Berlin vállalja, hogy a német co-producert kereső magyar filmprojektekre felhívja a lehetséges német producerek figyelmét, és érdeklődésük esetén összehoz egy találkozót a projekt(ek) magyar képviselőivel Berlinben, a berlini filmfesztivál ideje alatt.

Aki projekttel kíván jelentkezni, annak angol nyelven egy maximum 1 oldalas szinopszist, költségvetést, finanszírozási tervet, rendezői és produceri filmográfiát, valamint fotót kell elküldenie a filmből (ha van) soti@hungaricum.de email címre január 18-ig.

Továbbá a Filmhaus Ungarn Showreel Tékát üzemeltet a CHB épületében a Berlinálé ideje alatt, és várják a rendezők, operatőrök, vágók, zeneszerzők, díszlettervezők, jelmeztervezők, maszkmestrek munkáit bemutató showreeleket a következő címre: Collegium Hungaricum Berlin, Dorotheenstraße 12 | D-10117 Berlin-Mitte