Magyar nyertes az Arisztotelész Workshopon

Cseke Eszter Fata morgana című kreatív dokumentumfilmje nyerte az Arisztotelész Workshop fődíját, és ezzel a fiatal művész a rendezvény az első magyar nyertese. Augusztus 11. és szeptember 7. között 5 országból érkezett 16 pályakezdő filmes vett részt az Arisztotelész Workshopon Nagyszebenen. Az ARTE támogatásával és a Magyar Filmunió kőzreműködésével megrendezett filmes műhely azzal a szándékkal jött létre 2005-ben, hogy a kreatív dokumentumfilm-készítők új generációját nevelje ki Közép- és Kelet-Európában.

Az anyagi és szellemi támogatást nyújtó hathetes kurzuson készült filmek közül Cseke Eszter Fata Morgana című rendezése kapta meg a fődíjat, mely a film utómunkálatainak biztosítását és promócióját foglalja magában. Cseke Eszter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatója, Fekete Ibolya tanítványa; a Fata Morgana az első professzionális körülmények között készített filmje.

A műhelymunkát idén is a kreatív dokumentumfilm készítés elismert személyiségei kísérték figyelemmel: a tutorok között volt Steve Ascher és Jeanne Jordan amerikai független filmes (a Sundance nyertes Troublesome Creek rendezőpárosa), a brit Simon Bruck és az iráni Rafi Pitts.

Bővebb információ a www.aworkshop.org oldalon.


Sztárok szinkronizálják az új Csupó-filmet

Elsőként a világon a magyar mozikban mutatják be október 30-án az Immigrants - Jóska menni Amerika! című  Csupó Gábor filmet.
Csupó nevéhez a Simpsons-sorozat mellett olyan alkotások fűzhetőek, mint a Fecsegő tipegők sorozat és mozifilmek, a Duckman, az Aaahh!!! Real Monsters, a Thornberry család és részt vett a Híd Therabithia földjére című film munkálataiban is. 

Jelenleg készül a mozi magyar szinkronja is, igazi 51 különböző szinkronhanggal: Hernádi Judit, Szabó Győző, Gesztesi Károly, Oroszlán Szonja, Hujber Ferenc, Szellő István és Rákóczi Ferenc kölcsönzik a hangjukat.

A film előzetese megtekinthető a www.immigrantsthemovie.com oldalon.


Véget ér a SarokPáholy sorozat, de sok új film Cornernél

A Corner Film által elindított SarokPáholy című DVD sorozat sajnos a tavaly kiadott Veronika kettős életével – költségvetési gondok miatt - véget is ért. Így talán ez az egyetlen sorozat, amely csupán egy filmből áll.

Ám szomorkodásra semmi ok, hiszen az ősz folyamán a Corner Film piacra dobja alacsonyabb árkategóriában A Bosszú-trilógia tagjait (A bosszú ura, Oldboy, A bosszú asszonya) külön kiszerelésben, valamint Az idő urai kétlemezes változatának papírtokos verzióját.

A korábban már beharangozott Polanski-trilógia is megjelenik ősszel: a Kés a vízben, az Iszonyat és a Zsákutca extra változatai külön-külön is megvásárolhatók lesznek, ugyanakkor a gyűjtők hozzáférhetnek a mindhárom filmet tartalmazó, limitált példányszámú díszdobozhoz is.

A Párizs, szeretlek! kétlemezes, slipcase-es változata limitált szériában, 1.000 példányszámban jelenik meg. Őssszel jelenik meg a 4 hónap, 3 hét, 2 nap, továbbá a A bársonyos bőr (990 Ft) Francois Truffaut rendezésében, az Isabelle Hupert címszereplésével forgatott Bovaryné és az 1963-ban készült A legyek ura is.  Lars Von Trier kultikus kórházsorozata, a Birodalom (Riget) első évada kétlemezes, papírtokos kiadvány formájában jelenik majd meg. 

Balanescu koncert az Urániában

2008. szeptember 17-én 19 órától lesz Dettre Gábor Tabló című filmjének díszbemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A bemutató különlegessége, hogy a vetítést követően a film zenéjét szerző Alexander Balanescu és  kvartettje lép fel ugyanott.  Az eseményre korlátozott számban jegyek még kaphatók.


A filmkészítés előszobája  - tanfolyam a Werken

A Werk Film Akadémia filmes előkészítő tanfolyamot indít 3. vagy 4. évfolyamra (11. vagy 12. évf.) járó középiskolások, vagy azok számára, akik tavaly érettségiztek, és akiket érdekel  a film, a televízió, a mozgókép világa.

A 10 hetes képzés, amely 2008. október 5-től december 6-ig tart, hetente kétszer másfél óra garantált szórakozást, filmeket, tudást, stílust, kapcsolatokat nyújt, s mindezt az iskola mellett. A tanfolyam végén a hallgatók WerkPass oklevelet kapnak.

Az órákat az ELTE és a Filmművészeti Egyetem tanárai, többek között Réz András, Hargittai László, Hartai László (Szépleányok, rendező, vágó; Mozgókép és médiaismeret, tankönyv), Varró Attila és Pápai Zsolt tartják.

Bővebb információ és jelentkezés a www.werkakademia.hu –n, vagy a 06 30 444 8888-as számon.