Rövidfilmjeink rangos európai szemléken

Szirmai Márton Szalontüdő című filmjének brit premierje gazdagítja a bristoli Encounters nemzetközi rövidfilmfesztivál válogatását. A Dél-Anglia második legnagyobb lélekszámú városban november 18 – 23. között megrendezett seregszemle 300 filmet mutat be a nagyvilág kisfilmjeinek javából - tudatta a Magyar Filmunió.

A napokban Németországban Regensburgban és Kölnben is a rövidfilmeké a főszerep. A 15. alkalommal megrendezett Regensburgi Rövidfilm Hét (november 19-26.) rangos versenyébe kapott meghívást Salalmon András ötperces Meséld el… című mozgóképe.

Nemes Jeles László The Counterpart, a CeMédia és az Inforg Stúdióban készült Vécsei Márton rendezte Farkasember , Nemes Gyula Letűnt világ, valamint Béres Dániel Malter című munkája a bukaresti DaKino trófeáért versenyez. Románia legnagyobb rövidfilmfesztiválja november 24-én kezdődik, információs programjában tűzi műsorra M. Tóth Géza Ergo című animációját.

A Farkasember Bukarestet követően a kölni „Short Cuts” versenyprogramjában mutatkozik be Alexei Alexeev KJFG No.5 című animációjával együtt. A Kölner Filmhaus-ban december 3-án kezdődő seregszemle díjaiért 19 országból érkező 55 film indul.


Szalontüdő


Európai film promóció 2009-2011

A Magyar Filmunió értesülései szerint az Európai Unió MEDIA Programja és az európai filmek népszerűsítésére szakosodott nemzeti szervezeteket tömörítő European Film Promotion (EFP) megállapodást kötött az elkövetkezendő három év költségvetését illetően.

A hamburgi székhelyű EFP a tagok aktív részvételével a filmvilág legfontosabb eseményein irányítja a reflektorfényt az európai filmművészet és filmipar szereplőire és erősíti az európai film pozícióját. Az EFP, többek között, a berlini Shooting Stars programon az ígéretes színészeket és színésznőket, Cannes-ban a feltörekvő producereket és San Sebastianban az innovatív forgalmazókat mutatja be a szakmának és a nagyközönségnek. Számos programmal segíti elő az európai film előnyös pozicionálását a világ meghatározó filmvásárain.

A MEDIA programmal való hároméves megegyezés a szervezet számára lehetővé teszi az eddigi projekt-központú finanszírozás helyett, a hosszú távú tervekben való gondolkodást. A megállapodás értelmében az EFP 2009-ben az Európán belüli tevékenységeire 480,000 €, míg az Európán kívüli eseményekre 766,000 € támogatást kap.

A Magyar Filmunió 2001 óta tagja a szervezetnek, amely ma harminc tagot számlál. 2003-ban Vezér Évát, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatóját a kelet-közép európai régióból elsőként választották be a filmszakmai szervezeteket tömörítő EFP igazgatói tanácsába, amelynek azóta is tagja.


Fliegauf retrospektív a Tejúttal

2008. november 28-tól december 3-ig Fliegauf Benedek filmjeiből tartanak retrospektív vetítéssorozatot a Művész moziban.

A fiatal rendező dokumentumfilmjeit, kisjátékfilmjeit, a Van élet a halál előtt?-et, a Beszélő fejek-et, a Hypos-t, A sor-t, a Pörgés-t és a Csillogás-t tömbösítve vetítik a szervezők, de láthatóak lesznek Fliegauf nagyjátékfilmjei is, a Rengeteg, a Dealer, és a legújabb alkotás, a Tejút, ami Magyarországon eddig még csak a Magyar Filmszemlén volt látható.


Tejút


Hétfőn kezdődik a II. FFeST Diákfilmfesztivál

November 24–30. között, második alkalommal rendezik meg idén a FFeST Diákfilmfesztivált Kolozsváron - adta hírül a Filmtett.

A filmvetítésekkel egyidőben különböző workshopok is zajlanak majd. Lesz Kino Lab workshop, ahol a résztvevőknek 78 órán belül kell saját alkotással előállniuk, egyperces filmek workshopja, valamint animációs workshop, amelynek célja, hogy a résztvevők átfogó képet alkossanak az animációs filmek létrehozásáról. Mindemellett az érdeklődők jelentkezhetnek egy forgatókönyvírói workshopra is, amelyen egy mozifilm forgatókönyvét fogják megírni.

Idén először magyarországi, franciaországi és moldovai diákok is benevezhettek a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudoményegyetem és a Francia Kulturális Központ által szervezett filmversenyre.

A tavalyi versenykategóriákat (játékfilm, animációs film, antropológiai dokumentumfilm) idén három újjal bővítették ki: nevezni lehetett kísérleti filmekkel, 1 és 3 perces rövidfilmekkel, valamint mobiltelefonokkal készített filmekkel is.