Mexikói Filmhét a Művészben

A Mexikói Nagykövetség és a Budapest Film ismét megrendezi a mexikói filmek mustráját. Az utóbbi évek kiemelkedő alkotásait szeptember 18. és 24. között a Művész moziban láthatják a mexikói filmek szerelmesei – tudtuk meg a Budapest Filmtől.

Az idei Mexikói Filmhét során hat játékfilm és öt rövidfilm lesz látható a Művész mozi vásznán, melyek mindegyike aktuális társadalmi problémákra reflektál a maga módján.

Az „új mexikói film” néhány képviselője, Alejandro Gonzáles Inarritu (Korcs szerelmek, Bábel), Alfonso Cuarón (Anyádat is), Guillermo del Toro (A faun labirintusa) neve már ismerősen hangzik. De látható lesz az elsőfilmes Rodrigo Plá A zóna című drámája, amelyet FIPRESCI-díjjal jutalmazatk a Torontói Filmfesztiválon.

Továbbá megismerkedhetünk Ignacio Ortiz, Kurt Hollander, Mercedes Moncada Rodriguez munkáival is, a rövidfilmes mezőnyt pedig a Cannes-i Arany Pálma-díjra jelölt Támasz nélkül című alkotás gazdagítja.

A filmekről és a fesztiválról bővebb információ itt.


Rodrigo Plá: A zóna


Magyar film a Filminute Nemezetközi Filmfesztivál versenyprogramjában

Szeptember 1-vel indult az 1 perces filmek nemzetközi rövidfilm fesztiválja, a Filminute – adta hírül a Magyar Filmunió. A versenyben 16 országból 25 alkotás vesz részt. Az internetes fesztivál szervezői több mint 100 országból várnak nézőket, akik összesen 10 millió percet töltenek majd filmnézéssel.

Szeptember 1 és 30 között a fesztivál látogatói megnézik, véleményezik az alkotásokat, majd szavaznak az idei versenybe több mint 1500 alkotásból kiválasztott 25 rövidfilmre. A fesztivál programját szélessávú és hagyományos közvetítések, mobil vetítések, illetve Londonban, Bukarestben és Torontóban mozis és digitális installációk egészítik ki.

Pápai Pici rendezőnő alkotása egyike a 25 kiválasztott filmnek. Az Eurofilm Stúdió produkciójában létrejött Quick című filmje a gyerekek szemén keresztül mutatja be a szomszédok közötti bonyolult viszonyt. A gyerekek szavak nélkül rakják össze a mindennapi élet valóságát…

A fesztiválról bővebb információ itt található.


A HSCool nyílt napot tart

Az Operatőrök Társaságának Stáb Iskolája felvételt híredet. Az ott tanulók a legmodernebb technikákkal, és a hazai és nemzetközi  produkciókban dolgozó legjobb szakemberek segítségével gyarapíthatják tudásukat.

Az iskola a nyílt napot 2008. szeptember 25-én, 17 órától 20 óráig tarja a Filmesházban (9. kerület, Ráday u. 31/K).

Bővebb információ a itt, illetve a 06-30-279-5132-es telefonszámon.