Kortárs Amerika az Odeonban

Gengszter és western filmklub indul az Odeonban október 13. és december 15. között. Az akció dús filmek szerelmesei két hetente, hétfőként tekinthetik meg a kortárs amerikai alkotásokat, David Cronenberg Eastern Promises, Nick Cassavetes Alpha Dog, Ridley Scott Amerikai gengszter, Anderw Dominik Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, James Mangold Börtönvonat Yumába, és Tommy Lee Jones Melquiades Estrada három temetésecímű alkotásait nézhetik meg.

A filmek után beszélgetések lesznek az állandó házigazdával, Géczy Dávviddal és a meghívott vendégekkel, Komlodi Ferenc filmesztétával, Libor Anita filmkritikussal, Kornis Mihály íróval, Varró Attila filmesztétával, Szolloskei Gábor filmkritikussal és Dér András filmrendezővel.


James Mangold: Börtönvonat Yumába


Parázva kezdődött meg a Moveast Pécsett 

Kedd este nyílt meg Pécsett a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál, melynek keretében a közép- és kelet-európai régió első nagyjátékfilmes alkotásai mutatkoznak be. Az Uránia moziban tartott nyitógálát Novák Péter, a fesztivál házigazdája nem szokványos módon, hanem vörös szőnyeges színházi etűddel indította.

Kunszt Márta, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, nyitóbeszédében kiemelte, hogy a fesztivál mostanra érett be igazán, és vált ismerté mind a helyi lakosság, mind pedig a filmkészítők körében. Szekeres Dénes a fesztivál tiszteletbeli igazgatója a programok közül kiemelte a negyvenedik Magyar Filmszemle jubileumi ünnepségsorozatának első állomását, amelynek a Moveast ad otthont, valamint a digitális technológia konferenciát.

Az est nyitófilmje Fazakas Péter krimivígjátéka, a Para volt, ami majd csak október 16-ától látható a mozikban. A vetítés utáni beszélgetésen Fazakas Péter rendező, Lajos Tamás operatőr és Für Anikó, a film egyik szerepelője mellett a közönségtalálkozón jelen volt Makk Károly, filmrendező is, aki néhány pillanatra fel is tűnik a filmben. 


A nyomozó a Moveast versenyprogramjában


Elhalasztották a szolnoki filmfesztivált

Az Index értesülései szerint a pécsi Moveast Filmfesztivál miatt egy héttel később, október 15-én kezdődik a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál Szolnokon. Az előzetes válogatás után 14 ország 58 filmje verseng majd a díjakért, a többségük európai országokból érkezett, de vetítenek indiai, japán, kanadai, kínai alkotásokat is.

A fesztiválról bővebb információ itt.