A különleges összeművészeti eseményen a nézők részleteket láthatnak a Remény gyermekei című előadásból, amelyet a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Színház közös produkciójaként idén nyáron mutattak be a Nemzeti Színházban. Ukrán háború elől elmenekült artista és táncos gyerekek megrendítő és terápiás előadása krízisről, túlélésről, újrakezdésről, reményről és reménytelenségről. Az előadásban fellép többek között Arsenii Khrapeichuk kézenálló, a RECIRQUEL társulat artistája, és Sofiia Hrechko gumilány, a Monte-Carloi cirkuszfesztivál meghívottja.

Az este 21 órától kezdődő Ugatás a távolból (The Distant Barking of Dogs) című dán dokumentumfilmben a tíz éves Oleg és nagymamája költői szépségű történetét ismerhetjük meg a kelet-ukrajnai frontvonalról. Az alkotást Európai Filmdíjra jelölték, felkerült az Oscar shortlistre, és sikerrel szerepelt a világ filmfesztiváljain. A kis Oleg Ukrajna keleti felén, háborús övezetben él, amely gyakran visszhangzik a légvédelmi rakéták és fegyveres támadások zajától. Néha ezeket a hangokat csak messziről sodorja felé a szél, máskor azonban fenyegetően közelről hallatszanak. Bár a legtöbben már elhagyták a veszélyes vidéket, Oleg továbbra is itt él nagyanyjával, aki édesanyja halála óta viseli gondját. Nincs hova menniük. A háború végét várva, Oleg fiatalabb unokaöccsével, Yarikkal, és Kostiával, egy idősebb fiúval tölti idejét. Együtt kalandoznak, vitatják meg, mi teszi az embert igazi férfivá. A kamera egy éven keresztül követi nyomon Oleg életét, mely alatt kirajzolódik nagyanyjával való szeretetteljes kapcsolatuk mellett az is, hogy milyen hatással lehet a háború a gyerekekre.

 

A Csopaki Plul Malomban rendezett eseményen délutántól finom falatokkal és italokkal, valamit a NOS vintage és design vásár különleges ajándéktárgyaival és csecsebecséivel várják a látogatókat. 

Forrás: Pont Csopak